USA musia podľa Bidena stáť na čele globálneho riešenia klimatickej krízy

Spojené štáty musia stáť na čele globálneho riešenia klimatickej krízy. Americký prezident Joe Biden sa tak v stredu vyjadril po tom, čo podpísal niekoľko výkonných nariadení zameraných na boj proti otepľovaniu planéty.

28.01.2021 13:26
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (15)

„Presne tak, ako potrebujeme jednotný národný prístup k (pandémii) Covid-19, zúfalo potrebujeme zjednotené národné riešenie klimatickej zmeny,“ vyjadril sa počas prejavu v Bielom dome, z ktorého citovala agentúra AFP.

Upozornil však, že na boj proti takémuto globálnemu problému budú USA potrebovať pomoc svojich medzinárodných partnerov.

Urgentné riešenie klimatickej zmeny bolo jedným z nosných pilierov Bidenovej prezidentskej kampane. V stredu tento problém opätovne označil za „existenčnú hrozbu“. Zároveň dodal, že hľadanie riešenia poskytne mnohým ľuďom zamestnanie, čo bude prospešné pre ekonomiku.

Biden v stredu tiež oznámil, že USA zorganizujú 22. apríla medzinárodný klimatický summit o ochrane klímy a podnikne sériu krokov v boji proti otepľovaniu planéty.

Ďalšie výkonné nariadenia okrem iného zahŕňajú zákaz zakladania nových vrtov na ťažbu ropy a zemného plynu na územiach patriacich federálnej vláde a v pobrežných vodách. Biden však opätovne zdôraznil, že jeho vláda nezakáže už prebiehajúcu ťažbu týchto nerastných surovín.

Nová vládna administratíva má tiež obnoviť vytvorenie poradného výboru pre prezidenta pozostávajúceho z vedcov, pomáhať komunitám zasiahnutým poškodzovaním životného prostredia, a definovať ochranu biodiverzity a klímy ako jednu z priorít v oblasti domácej aj zahraničnej politiky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická kríza