Čína už nebude uznávať občanom Hongkongu ich britské pasy

Čína v piatok oznámila, že prestane uznávať britské pasy, ktoré majú viacerí obyvatelia Hongkongu. Agentúra AFP pripomenula, že tento krok nasleduje po tom, ako britská vláda premiéra Borisa Johnsona prisľúbila poskytnúť dlhodobé útočisko obyvateľom Hongkongu, ktorí chcú toto územie opustiť.

29.01.2021 12:27
Čína / Hongkong / Pasy / Foto: ,
Zľava pas BNO (zahraničných britských občanov) a britský pas
debata (10)

Držitelia pasov BNO (zahraničných britských občanov) si môžu od nedele žiadať o povolenie na pobyt, štúdium a prácu na päť rokov v Británii a prípadne potom požiadať o udelenie občianstva.

Uvoľnenie pravidiel vstupu do Británie pre Hongkončanov so štatútom občana zámorského územia Spojeného kráľovstva bolo oznámené už vlani, píše agentúra Reuters. „Od 31. januára už Čína nebude uznávať takzvaný pas BNO ako cestovný doklad a doklad totožnosti a vyhradzuje si právo podniknúť ďalšie kroky,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Viac ako 350-tisíc ľudí je v súčasnosti držiteľom pasu BNO a podľa odhadov britskej vlády naň má nárok približne 2,9 milióna obyvateľov Hongkongu.

Londýn tvrdí, že zmenu v imigračných pravidlách zavádza v reakcii na zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý Čína schválila vlani v júni. Táto nová právna norma, platná pre Hongkong, podľa kritikov nerešpektuje princíp „jedna krajina, dva systémy“, na základe ktorého mal Hongkong po roku 1997, keď ho Británia vrátila Číne, prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #pasy