V Rusku sa opäť protestovalo a zatýkalo, zadržali aj Juliju Navaľnú

Počet ľudí zadržaných v Rusku v rámci celoštátnych protivládnych demonštrácií presiahol štyritisíc. Iba v metropole Moskva vzali bezpečnostné sily do väzby vyše 500 osôb. Informovala o tom v nedeľu ľudskoprávna organizácia OVD-Info. Medzi zadržanými je aj Júlia Navaľná, manželka väzneného opozičného aktivistu Alexeja Navaľného. Vlna protestných zhromaždení zasiahla celú krajinu, od Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe, cez Sibír až po Petrohrad.

31.01.2021 09:13 , aktualizované: 21:01
protest, moskva Foto:
Zatýkanie počas protestu stúpencov Alexeja Navaľného v ruskom hlavnom meste Moskve.
debata (609)

Na oficiálne nepovolených protestoch vyšli do ulíc po celom Rusku druhý víkend po sebe tisíce ľudí, aby žiadali prepustenie Navaľného. Jeho manželka krátko pred zatknutím zverejnila na sociálnej sieti záber, ktorý ju zachytáva na ulici.

zväčšiť Manželka Alexeja Navaľného Julija počas... Foto: SITA/AP, Yulia Navalnaya
julija navaľná Manželka Alexeja Navaľného Julija počas protestu v Moskve.

V ruskej metropole sa protestujúci zhromažďovali na rôznych miestach po tom, ako polícia uzavrela prístup do centra. Úrady prijali bezprecedentné bezpečnostné opatrenia, keď uzavreli stanice metra v okolí Kremľa, prerušili autobusovú dopravu a nariadili zatvorenie reštaurácií a obchodov. Tisíce ľudí v jednom z protestných pochodov smerovali k väznici, kde je Navaľnyj vo väzne, píše DPA.

Z Petrohradu, kde aktivisti hlásili viac ako 430 zatknutých, prišli podľa agentúry aj správy o tom, že polícia použila voči protestujúcim slzotvorný plyn a elektrošokové pištole.

Protest proti uväzneniu vodcu ruskej opozície...
Protest proti uväzneniu vodcu ruskej opozície...
+7Protest proti uväzneniu vodcu ruskej opozície...

Polícia uzavrela aj námestie pri sídle Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), kam Navaľného tím pôvodne zvolal demonštráciu. Tú preto preložili na iné námestie, kam sa následne presunuli aj početní policajti, ktorí náhodne odvádzali ľudí do policajných autobusov, približuje AP. Stovky ďalších demonštrantov však pochodovali v centre meste a kričali heslá ako „Putin, odstúp!“ či „Putin, zlodej!“.

Miesto protestu museli Navaľného stúpenci zmeniť aj v Petrohrade. Jedna z najväčších demonštrácií sa konala v Novosibirsku, kde centrom mesta pochodovali tisíce ľudí. Zadržaných tam bolo okolo 90 účastníkov. Vo východoruskom Vladivostoku skončilo v putách viac než 100 osôb.

EÚ odsúdila „rozsiahle zadržiavanie“ ľudí

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell odsúdil „rozsiahle zadržiavanie a neprimerané použitie sily“ proti protestujúcim v Rusku, napísal na Twitteri.

Borrell v tvíte dodal, že „Rusko musí plniť svoje medzinárodné záväzky“. Reagoval tak na vyše 4000 zadržaných po celom Rusku a na zablokovanie centra Moskvy počas masívnych zásahov polície proti protestom, na ktorých ľudia požadovali prepustenie uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Stúpenci Navaľného, ktorého umiestnili do väzby pred dvoma týždňami po návrate z Nemecka po päťmesačnom zotavovaní sa z otravy, plánovali protestné akcie v približne 100 mestách. Počas demonštrácií z minulej soboty skončilo v putách okolo 4000 osôb. Väčšinu neskôr prepustili, viacerým však dali pokuty alebo ich ponechali vo väzbe.

Razia u rodiny

Navaľného stúpenci vyzvali na celonárodné protesty druhý víkend po sebe. Protestné akcie sú podľa nich plánované v približne 100 mestách. Navaľného pred dvoma týždňami umiestnili do väzby hneď po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy. Tento kritik Kremľa obviňuje z pokusu o svoju vraždu Putina a tajnú službu FSB, ktorí účasť na otrave popierajú.

Ruské ministerstvo vnútra túto sobotu znova varovalo pred účasťou na plánovaných nedeľňajších protestoch s tým, že účastníci, ktorí budú porušovať platné epidemiologické opatrenia, môžu čeliť trestným obvineniam, uviedla agentúra AP.

Polícia počas týždňa vykonala sériu razií v bytoch a kanceláriách Navaľného rodinných príslušníkov, spolupracovníkov a jeho Fondu boja proti korupcii. V piatok súd v Moskve umiestnil na dva mesiace do domáceho väzenia jeho brata Olega, jeho poprednú spolupracovníčku Ľubov Soboľovú a troch ďalších ľudí.

609 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #Alexej Navaľnyj