Armáda prevzala v Mjanmarsku moc, vyhlásila výnimočný stav

Výnimočný stav v Mjanmarsku má trvať rok, moc prevzal hlavný veliteľ armády generál Min Aun Hlain. USA aj šéf OSN António Guterres vyjadrili znepokojenie.

01.02.2021 04:00 , aktualizované: 05:28
Mjanmarsko, generál Min Aun Hlain Foto: ,
Generál Min Aun Hlain na archívnej fotografii z roku 2018.
debata (11)

Armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie televízie, ktorú vlastnia ozbrojené sily. Mjanmarsko je novšie označenie pre Barmu.

Ešte predtým mjanmarskú političku Aun Schan Su Ťij a ďalších popredných predstaviteľov jej vládnucej strany Národná liga za demokraciu (NLD) v pondelok ráno miestneho času zadržala armáda. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu NLD. Medzi zadržanými je podľa neho okrem Su Ťij aj mjanmarský prezident Win Mjin.

„Chcem povedať našim občanom, aby nereagovali unáhlene a konali v súlade so zákonom,“ uviedol hovorca.

USA sú znepokojené

Spojené štáty a Austrália vyjadrili znepokojenie nad správami o prevrate v Mjanmarsku a vyzvali armádu na prepusteniu šéfky vlády Su Ťij aj ďalších vládnych činiteľov. Informovala o tom agentúra AP. Znepokojený je aj šéf OSN António Guterres.

„Spojené štáty sú znepokojené správami, že mjanmarská armáda podkopáva prechod krajiny k demokracii a že zatkla šéfku vlády Aun Schan Su Ťij a ďalších civilných predstaviteľov Mjanmarska,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová. Dodala, že prezident Joe Biden je o situácii informovaný. „Spojené štáty odsudzujú akýkoľvek pokus zmeniť výsledok nedávnych volieb či znemožniť prechod Mjanmarska k demokracii, a podniknú kroky proti tým, ktorí sú za tieto činy zodpovední,“ pokračuje vyhlásenie Bieleho domu.

Vyvrcholenie napätia

Zadržanie predstaviteľov NLD je podľa agentúry Reuters vyvrcholením stupňujúceho sa napätia medzi civilnou vládou a vplyvnou armádou. Tá poukazuje na rozsiahle nezrovnalosti v novembrových voľbách, v ktorých NLD získala 396 kresiel v 476-miestnom parlamente.

V metropole Nepjito a najväčšom barmskom meste Rangún sú podľa niektorých médií prerušené telefónne a internetové linky. Už minulý týždeň sa objavili správy, že armáda sa chystá prevziať moc. Viní totiž vládnu stranu nositeľky Nobelovej ceny mieru Su Ťij z podvodov v novembrových parlamentných voľbách. V pondelok sa malo konať ustanovujúce zasadnutie nového parlamentu.

V Mjanmarsku sa iba pred desaťročím skončila takmer 50-ročná vláda vojenskej junty; krajina sa riadi ústavou schválenou juntou, ktorá delí moc medzi civilnú vládu a generálov.

Hovorca armády minulý týždeň nevylúčil možnosť prevzatia moci so zámerom vyriešiť „politickú krízu“. Obavy z vojenského prevratu vzrástli po tom, ako hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain v stredu uviedol, že ústava by sa mohla za určitých okolností „zrušiť“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko