Irán vypustil novú nosnú raketu schopnú dopravovať družice na orbitu

Irán úspešne otestoval novú raketu určenú na vynášanie družíc do kozmu s "doteraz najvýkonnejším" motorom vlastnej výroby na tuhé palivo. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

02.02.2021 06:52
debata (6)

„Ide o prvé vypustenie hybridnej nosnej rakety Zoljanah pre suborbitálne testovanie,“ uviedol hovorca oddelenia iránskeho ministerstva obrany pre vesmírny výskum.

„Táto trojstupňová nosná raketa môže konkurovať súčasným svetovým nosným raketám. Disponuje dvoma stupňami pevných pohonných hmôt a jedným stupňom tekutého paliva,“ dodal hovorca s tým, že raketa je určená na „výskumné účely“.

Raketa Zoljanah dokáže umiestniť satelity na obežnú dráhu vo výške 500 kilometrov nad Zemou a uniesť náklad s hmotnosťou 220 kilogramov. Raketa môže byť vypustená z „mobilnej platformy“, čo jej zaručuje „výnimočný potenciál“.

Na záberoch zverejnených iránskou štátnou televíziou bolo vidno štart rakety v púštnej oblasti, avšak bez spresnenia lokality alebo času testu. Podľa tlačovej agentúry Mehr sa test uskutočnil v provincii Semnán, kde má Irán svoje vesmírne stredisko.

Revolučné gardy vypustili prvú iránsku vojenskú družicu Núr na orbitu vlani v apríli. Satelit obieha okolo Zeme vo výške 425 kilometrov a do kozmu ho dopravila raketa Kásid, podobná nosnej rakete Zoljanah.

Spojené štáty, úhlavný nepriateľ islamskej republiky, v tom čase vyhlásili, že daný štart dokazuje, že iránsky vesmírny program slúži skôr pre vojenské účely než pre komerčné.

Teherán však trvá na tom, že nemá žiadny zámer nadobudnúť jadrové zbrane, pričom jeho aerokozmické aktivity sú mierového charakteru a v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Irán