Žalobcovia zo snemovne obvinili Trumpa z ťažkej zrady

Žalobcovia z americkej Snemovne reprezentantov v utorok predložili Senátu písomné stanovisko k impeachmentu exprezidenta Donalda Trumpa. Údajné podnecovanie na vzburu zo strany bývalého šéfa Bieleho domu v ňom označili za "zradu historických rozmerov". Informovala o tom agentúra AFP.

02.02.2021 18:23
kongres senát usa Foto:
Na videosnímke evakuácia v sále Senátu po vniknutí demonštrantov do sídla amerického Kongresu vo Washingtone 6. januára 2021.
debata (17)

„Prezident Trump ťažkou zradou svojej prísahy podnietil násilnícky dav na útok na Kapitol Spojených štátov počas spoločného zasadania (Snemovne reprezentantov i Senátu), čo Kongresu bránilo potvrdiť Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb,“ uvádza sa v dokumente, ktorý predložili demokratickí zákonodarcovia na čele s Jamiem Raskinom z Marylandu. Trumpovi podporovatelia do priestorov Kapitolu vtrhli 6. januára. Násilnosti si vyžiadali päť ľudských životov a desiatky zranených.

Ak by senátori neuznali Trumpa za vinného, podľa žalobcov by budúcich lídrov povzbudili v úsilí udržať sa pri moci akýmikoľvek prostriedkami. Takisto by to podľa nich naznačilo, že neexistuje „žiadna čiara, ktorú prezident nesmie prekročiť“. Američania by mali byť chránení „proti prezidentovi, ktorý vyvoláva násilie s cieľom rozvracať demokraciu“, dodali.

Trump sa má k predvolaniu vyjadriť v utorok o 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ), píše na svojej webovej stránke stanica CNN.

Ústavnú žalobu (impeachment) schválila demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov 13. januára, len týždeň pred koncom Trumpovho mandátu. Očakáva sa, že proces v Senáte sa začne 9. februára.

Demokrati požadujú, aby bol Trump uznaný za vinného a bolo mu doživotne znemožnené obsadiť funkciu na federálnej úrovni. To by mu okrem iného zabránilo kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024. Stočlenný Senát, ktorý v procese impeachmentu plní úlohu súdu, musí žalobu schváliť dvojtretinovou väčšinou. K 50 demokratom by sa tak muselo pridať najmenej 17 republikánov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #Donald Trump #Senát USA #impeachment #útok na kapitol