Babiš v Budapešti: Pôvod vakcíny nemôže byť politicky posudzovaný

Očkovacia látka proti koronavírusu nie je politickou, ale bezpečnostnou otázkou, preto ani pôvod vakcíny nemôže byť politicky posudzovaný, povedal v piatok v Budapešti český premiér Andrej Babiš po rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

05.02.2021 22:40
Orbán Babiš Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) si podáva ruku so svojím českým partnerom Andrejom Babišom, 5. februára 2021, Budapešť.
debata (37)

Podľa agentúry MTI Babiš na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom vyhlásil, že najlepšou očkovacou látkou je tá, ktorá je bezpečná, a ktorá je okamžite k dispozícii.

Predseda českej vlády v súvislosti s preverovaním vakcín maďarskými laboratóriami, ktoré Európska Únia (EÚ) ešte neschválila, povedal, že by v týchto prípadoch podobne urobila aj Česká republika. „Už vlani v novembri som mal prísť sem, škoda že som tak neurobil,“ povzdychol si Babiš a konštatoval, že od maďarských odborníkov dostal množstvo užitočných informácií. Orbánovi sa poďakoval za ponuku 150 kusov pľúcnych ventilátorov.

Maďarský ministerský predseda zdôraznil, že ten, kto je v zaobstarávaní vakcín rýchly, zachraňuje životy. „Nemôžeme preto čakať na EÚ, pretože Brusel je v nákupe očkovacej látky pomalý,“ zdôraznil.

Podľa jeho slov v Srbsku už masovo aplikujú čínsku a ruskú očkovaciu látku, preto témou rokovaní s českým premiérom boli aj srbské poznatky. K otázke úspešnosti presadzovania karanténnych opatrení predseda maďarskej vlády podotkol, že oproti Babišovi má tú výhodu, že nevedie koaličnú vládu, preto prijímanie potrebných nariadení je v Maďarsku jednoduchšie.

Orbán sa s Babišom podelil o skúsenosti svojej krajiny v zaobstarávaní ruskej a čínskej vakcíny. Maďarský premiér tiež dodal, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) – Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko – by mohli z ekonomického hľadiska celkom dobre dopadnúť v ťažkých skúškach pandémie.

Maďarsko je prvou krajinou v EÚ, ktorá schválila ruskú vakcínu, a je možné, že na budúci týždeň ňou už začne i očkovať. Maďarská vláda celkovo objednala dva milióny dávok tejto vakcíny. Prvých 40 000 dávok dorazilo v utorok.

Maďarsko chce pomocou ruskej očkovacej látky vyriešiť problém s meškaním dodávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna. Účinnosť ruskej vakcíny je podľa niektorých zdrojov dokonca takmer 92 percent a mala by byť porovnateľná s vakcínami, ktoré už EÚ schválila.

Český premiér sa pred cestou do Budapešti vyjadril, že je za to, aby Európska agentúra pre lieky (EMA) ruskú vakcínu schválila.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Andrej Babiš #koronavírus