Stíhaných kolegov Navaľného považuje združenie Memorial za väzňov svedomia

Ruských aktivistov, ktorí sa 23. januára zúčastnili na zhromaždeniach na podporu politika Alexeja Navaľného a sú stíhaní pre porušenie epidemiologických opatrení, považuje ruské ľudskoprávne centrum Memorial za "väzňov svedomia".

08.02.2021 15:22
Alexej Navaľný Foto: ,
Na archívnej fotografii z roku 2018 opozičný líder Alexej Navaľnyj (uprostred)
debata (39)

Ako v pondelok spresnil spravodajský portál Meduza.io, štatút politického väzňa sa podľa Memorialu vzťahuje na aktivistku zoskupenia Pussy Riot Mariju Aľochinovú, pracovníkov Navaľným založenej nadácie FBK Ľubov Soboľovú, Olega Stepanova a Nikolaja Ľaskina, Navaľného hovorkyňu Kiru Jarmyšovú, ako aj jeho brata Olega.

Za politických väzňov treba podľa Memorialu považovať aj poslancov moskovskej mestskej Dumy Ľusju Štajnovú a Dmitrija Baranovského, ako aj šéfku odborovej organizácie Aliancia lekárov Anastasiju Vasiľjevovú.

Meduza.io uviedla, že všetky tieto osoby sú v domácom väzení. Ide o najprísnejšie preventívne opatrenie, ktoré môže byť prijaté v prípravnom konaní za nerešpektovanie článku zákona o porušovaní sanitárnych noriem.

Združenie Memorial vo svojom vyhlásení konštatovalo, že trestné konanie voči týmto aktivistom je politicky motivované a súvisí s ich politickým presvedčením, ako aj s uplatňovaním ich práva na slobodu prejavu a zhromažďovania.

Ich stíhanie sa podľa Memorialu uskutočňuje v rozpore s právom na spravodlivý proces a jeho cieľom je primať Navaľného prívržencov, aby prestali so svojom aktivitami na jeho podporu a zastrašiť ich.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj