Pád ľadovca v Indii má 26 obetí, amatéri zachytili momenty hrôzy

Počet obetí pádu časti ľadovca a následnej lavíny na severovýchode Indie stúpol na 26, záchranné akcie stále pokračujú, informovala polícia.

09.02.2021 07:57 , aktualizované: 10:40
india, lavína Foto:
Záchranné práce po páde lavíny v Indii.
debata (1)

Asi 200 ľudí zostáva nezvestných po tom, čo sa v nedeľu odtrhla časť himalájskeho ľadovca, ktorý zmietol päť mostov na riečnom systéme Alaknanda, dve vodné elektrárne, lámal hrádze a zoslal príval ľadu, vody, skál a stavebného odpadu do horského údolia.

Nešťastie sa stalo v okrese Chamoli v Himalájach v severoindickom štáte Uttarákhand, v nadmorskej výške približne 2000 metrov. Úrady museli evakuovať dediny v oblasti. Rieka Alaknanda tečie z Himalájí a vlieva sa do rieky Ganga.

Po tragédii bolo celkovo nezvestných 165 ľudí; úrady však 25 osôb zachránili, povedal šéf štátnej polície Ašok Kumar novinárom. Dodal, že záchranné práce pokračujú a práce sa zameriavajú aj na tunel v hydroelektrárni Tapovan Vishnugadz, kde by sa mali nachádzať viac ako tri desiatky pracovníkov, s ktorými od nedeľňajších záplav nedokázali nadviazať kontakt. Záchranári pomocou techniky cez noc vyčistili tunel v snahe dostať sa k robotníkom, ktorí by, ako dúfajú, ešte mohli byť nažive.

Do rozsiahlej záchrannej operácie boli povolané celoštátne aj štátne zásahové skupiny, tímy z indicko-tibetskej pohraničnej polície (ITBP), armáda a potápači z námorných síl.

„V nedeľu sme zachránili 12 pracovníkov z iného tunela,“ oznámil hovorca (ITBP) Vivek Pandey. Podľa jeho slov najväčšie problémy robia záchranárom členitý terén, nízke teploty, bahno a trosky v tuneli.

Vedci sa snažia zistiť, čo spôsobilo zlom a následnú povodeň. Išlo pravdepodobne o lavínu alebo uvoľnenie nahromadenej vody. Odborníci tvrdia, že za to môžu klimatické zmeny, pretože otepľovanie spôsobuje zmenšovanie ľadovcov a ich nestabilitu na celom svete. Štát Uttarákhand postihli v roku 2013 najsilnejšie monzúnové dažde a zosuvy pôdy za takmer 90 rokov a vyžiadali si vyše 6000 mŕtvych.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Himaláje