Kalamita v Česku pokračuje, Praha sa zmenila na raj pre bežkárov

Kalamitná situácia na českých cestách pokračuje aj v utorok. Veľké problémy hlásia z diaľnice D8, kde sú kolóny v dvoch pruhoch od 68. kilometra smerom z republiky. Nemecko totiž stále neotvorilo tunel na Drážďany. Zatvorené zostávajú aj tunely Libouchec a Panenská. Komplikácie hlási tiež Liberecký kraj, kde v noci napadlo až desať centimetrov snehu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

09.02.2021 09:45 , aktualizované: 14:02
sneh, praha Foto:
Zasnežený Pražský hrad.
debata (5)

Cestári v Libereckom kraji odporúčajú opatrnosť. Na komunikáciách je nová, až desaťcentimetrová vrstva snehu a silno mrzne. Problémy môžu mať najmä kamióny v stúpaniach.

Cesty v južných Čechách sú zjazdné so zvýšenou opatrnosťou. Tam, kde cestári namiesto soli používajú štrk a piesok, leží miestami ujazdená vrstva snehu krytá posypom. V kraji boli snehové prehánky medzi 3.00 h a 5.00 h. Vážnejšie nehody sa nestali, len pri Libínskom Sedle sa okolo 5.15 h zrazil autobus s prevoznou sanitkou. V autobuse bol len vodič, podľa polície sa nikomu nič nestalo.

Podľa záberov ČT24 sa Praha zmenila na raj pre bežecké lyžovanie. Obyvatelia vyrazili športovať na Karlov most či na Petříne. Vďaka nádielke snehu tak bolo v uliciach hlavného mesta vidieť nezvyčajných športovcov. „Kým po celom Česku sneh komplikuje dopravu, niektorých Pražanov nádielka potešila a rozhodli sa ju využiť naplno,“ dodal spravodajský web.

Cesty v Zlínskom kraji sú až na výnimky zjazdné so zvýšenou opatrnosťou. V okresoch miest Vsetín a Zlín na nich miestami leží topiaci sa sneh, vo vyšších polohách ujazdená vrstva snehu krytá posypom. Vozovky v ostatných častiach kraja sú väčšinou holé a vlhké, prípadne mokré po chemickom ošetrení.

V Královohradeckom kraji je na cestách sneh, po solení je roztopený. Vo vyšších polohách kraja a na horských cestách udržiavaných pluhovaním je väčšinou vrstva snehu. V kraji ráno snežilo, bolo zamračené, teploty medzi mínus desať až mínus päť stupňov Celzia, na horách okolo mínus deväť.

Komplikácie hlásili cestári ráno napríklad na hlavnej ceste do Poľska I/33 pri obci Vysokov na Náchodsku. Na ceste v úseku asi 1,5 kilometra sa tvorila poľadovica, boli tam uviaznuté alebo len pomaly idúci kamióny.

Na Vysočine boli nadránom znova snehové prehánky. Cesty sú po solení mokré a kde sa nesolí, je na vozovkách ujazdená alebo aj zľadovatená vrstva snehu s posypom. Miestami, najmä v okrese Třebíč, môže byť hmla, uzatvárajú Novinky.cz.

Husté sneženie a mráz spôsobili v Nemecku chaos, zápcha na diaľnici mala 37 km

Tisíce vodičov uviazli v noci na utorok v Nemecku v mrazivom počasí v dopravných zápchach. Najhustejšie sneženie za posledné roky spôsobilo v krajine dopravný chaos. Informovali o tom svetové agentúry AFP a AP.

Dopravu na nemeckej diaľnici A2 neďaleko mesta Bielefeld zastavilo výdatné sneženie, pričom niektorí vodiči uviazli v autách na najmenej 16 hodín, uviedli miestne médiá.

Dopravná zápcha spôsobená nákladnými vozidlami uviaznutými v snehu mala dĺžku vyše 37 kilometrov a ani v utorok skoro ráno ešte nebola vyriešená, oznámila tamojšia polícia.

Videozábery zachytávali trasúcich sa vodičov, ako sa chúlia vo svojich vozidlách a sťažujú sa, že celé hodiny sú bez jedla. Teploty pritom prudko klesli na mínus 12 stupňov Celzia.

Záchranné tímy potom išli od auta k autu a rozdávali prikrývky a horúce nápoje, napísala nemecká agentúra DPA.

Vážne dopravné zápchy hlásili aj v ďalších častiach Nemecka, napríklad v spolkovej krajine Hesensko, kde podľa polície niektorí šoféri uviazli v autách na 15 hodín.

Minister dopravy Andreas Scheuer požiadal obyvateľov, aby prinajmenšom do stredy necestovali autami.

Sneh zasypal v nedeľu a v pondelok večer obzvlášť severné a východné Nemecko, pričom vyčíňala snehová metelica a na niektorých miestach zavládli najchladnejšie teploty za posledné roky.

V Bielefelde našli v pondelok na ceste pokrytej snehom mŕtveho muža, hoci podľa záchranných služieb prvé zistenia naznačujú, že podľahol akútnemu zdravotnému problému.

Vlakové spoje po celej krajine majú z dôvodu krutého zimného počasia výrazné meškanie alebo ich rušia, koľajnice sú totiž upchaté snehom a ľadom.

Sneženie sa má podľa meteorológov v najbližších dňoch zmierniť, ale teploty dosahujúce mínus 18 stupňov Celzia budú znamenať, že podmienky na cestovanie budú naďalej nebezpečné.

Mrazivý vietor bude vyvolávať v noci pocitové teploty mínus 30 stupňov Celzia, upozornili meteorológovia.

Kruté mrazivé počasie postihlo v posledných dňoch aj časti strednej a severnej Európy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #snehová kalamita