Pri sérii útokov v Afganistane zomrelo osem ľudí

Štyroch vládnych zamestnancov a štyroch policajtov zastrelili neznámi útočníci v utorok pri sérii útokov v Afganistane. K zodpovednosti sa nikto neprihlásil, uviedli úrady, na ktoré sa odvolávajú agentúry AP a DPA.

09.02.2021 11:52
debata (6)

V afganskej metropole Kábul zabili podľa tamojšej polície štyroch zamestnancov ministerstva pre obnovu a rozvoj vidieka. V čase incidentu boli na ceste do nestabilnej provincie Vardak v strednom Afganistane. V tejto chvíli prebieha vyšetrovanie spoločného bezpečnostného tímu, ďalšie podrobnosti nie sú k dispozícii, uviedol policajný hovorca.

Úrady v utorok ráno informovali, že pri výbuchu magnetickej bomby utrpel pri inom incidente v Kábule zranenia ďalší štátny zamestnanec.

V posledných mesiacoch narástol v Kábule počet útokov magnetickými bombami. Ich cieľom sú vládni zamestnanci, aktivisti a novinári. Uvádza sa to v štvrťročnej správe osobitného hlavného inšpektora USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR).

Celonárodný nárast počtu bombových útokov, cieleného zabíjania a násilia prichádza v čase prebiehajúcich mierových rozhovorov v Katare medzi Talibanom a afganskou vládou. Mesiace trvajúce rozhovory však momentálne viaznu.

V provincii Herát na západe krajiny zahynuli v utorok aj štyria policajti a piati boli zranení, keď ich vozidlo zasiahla bomba umiestnená pri ceste.

Skupina Islamský štát v poslednom období zvýšila svoju aktivitu v Kábule. Naposledy sa prihlásila k zodpovednosti za bombový útok zameraný na menšinových sikhov v sobotu. Pri výbuchu, ktorý zasiahol obchod v centre mesta, boli zabití dvaja členovia sikhskej komunity.

S narastajúcimi hrozbami zo strany IS sa kedysi prosperujúca afganská komunita sikhov a hinduistov zmenšila z 250-tisíc na necelých 700 členov. Vlani v marci osamelý ozbrojenec IS zaútočil v chráme náboženskej menšiny sikhov v centre Kábulu, kde zabil 25 veriacich a ôsmich zranil.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #Taliban #útoky