Čaputová na summite v Poľsku: Krajiny V4 majú dôvod spolupracovať aj naďalej

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) si na stretnutí v Poľsku pripomenuli 30 rokov od podpísania spoločnej deklarácie.

10.02.2021 15:42
debata (21)

Základné ciele i poslanie našich predchodcov, ktoré spočívali v podpore slobody a demokracie a znovu zjednotenia Európy, sa podarilo dosiahnuť, povedala po skončení sa dvojdňového summitu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň skonštatovala, že dôvod spolupracovať má V4 aj naďalej, lebo „veľakrát čelíme podobným problémom“.

Podľa Čaputovej všetky krajiny V4 preferujú charakter spolupráce, ktorá bude založená na spoločných záujmoch a hodnotách.

Prezidenti na summite v prezidentskej rezidencii na Helskom polostrove diskutovali o boji s ochorením COVID-19, obnove ekonomík po pandémii či energetickej bezpečnosti v kontexte ochrany klímy.

V súvislosti s bojom proti pandémii Čaputová uviedla, že sa ukázali slabé stránky v oblasti zdravotníctva a školstva, čo znamenalo v krajinách V4 aj prepad ekonomiky. „Práve preto sme sa rozprávali, aké vízie a reakcie na túto krízu naše štáty zvolia,“ povedala Čaputová na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska Milošom Zemanom, Andrzejom Dudom a Jánosom Áderom.

Predmetom diskusií bola aj otázka zabezpečenia dostatku vakcín. „Každá krajina sa pokúša zabezpečiť vakcíny, ktoré spĺňajú predovšetkým vedecké a medicínske kritéria,“ povedala Čaputová. Skonštatovala, že v súčasnosti pozorujeme problémy s včasnou dodávkou vakcín, čo podľa nej vedie k náhradným stratégiám. V tejto súvislosti spomenula, že Slovensko má záujem vyrábať vakcíny, ktoré sú už vyvinuté, aj na svojom území.

Svojich kolegov na summite informovala o prioritách, ktoré Slovensko v rámci európskeho fondu obnovy plánuje realizovať. Ďalej uviedla, že s partnermi si na stretnutí vymenili „informácie ohľadom plánovaných krokov k dosiahnutiu klimatických cieľov“, čo bolo podľa jej slov „veľmi inšpiratívne“.

Prezidentka zároveň informovala o tom, čo Slovensko plánuje urobiť na ceste k dosiahnutiu klimatickej neutrality, ku ktorej sa všetky krajiny EÚ vrátane V4 zaviazali.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #summit V4 #Zuzana Čaputová