Rijád prepustil aktivistku. Radosť sa mieša s obavami

Režim v Saudskej Arábii to skúša na nového amerického prezidenta Joea Bidena po dobrom. Z väzenia Rijád prepustil známu aktivistku bojujúcu za práva žien Ludžajn Hazlúlovú. Ako však upozorňuje aj jej rodina, neznamená to, že je úplne slobodná.

11.02.2021 15:53
590163475 Foto:
Snímka zachytavajúca videorozhovor Ludžajn Hazlúlovej so sestrou Linou.
debata (2)

1001 dní vo väzení

Hazlúlová strávila za mrežami 1001 dní. Za čo? Zatkli ju v roku 2018 spoločne s ďalšími ženami, ktoré protestovali proti tomu, že v ultrakonzer­vatívnom islamskom kráľovstve nemôžu šoférovať. Medzitým to už Rijád zmenil, ale minulý rok Hazlúlovú súd poslal na päť rokov a osem mesiacov do väzenia. Jej prípadom sa zaoberal teroristický tribunál.

Hazlúlová sa teraz dostala na slobodu, lebo časť jej trestu bola podmienečná. Viacerí analytici však pripomínajú, že to asi nie je náhoda, že minulý týždeň vyzval Biely dom Saudskú Arábiu, aby prepustila politických väzňov.

"Prepustenie Ludžajn Hazlúlovej je skvelá správa. Vyzerá to ako ústupok novému americkému prezidentovi Bidenovi. Dúfajme, že ten, na rozdiel od svojho predchodcu Donalda Trumpa, nebude jednoducho ignorovať, ako Saudská Arábia nehoráznym spôsobom porušuje ľudské práva aktivistov. Predchádzajúci prezident neriešil prípad mučeného, zavraždeného a rozštvrteného novinára denníka Washington Post Džamála Chášúkdžího,“ reagovala pre Pravdu Lisa Wynnová, antropologička z Macquarieskej univerzity v Sydney.

Odborníčka však pripomína, že prepustenie Hazlúlovej nič nemení na fakte, že takmer tri roky strávila za mrežami. "Čelila mučeniu, lebo obhajovala práva žien. Hazlúlovú a ďalšie aktivistky, ktoré zatkli s ňou, podľa informácií, ktoré máme, vo väzení palicovali a dostávali elektrické šoky od maskovaných mužov. Čelili sexuálnym útokom a vyhrážali sa im, že ich znásilnia a zabijú,“ povedala Wynnová.

"Keď sme sa rozprávali po prvý raz, nemohli sme uveriť, že sa usmieva. Vraveli sme jej, že nám tvrdila, že je v poriadku, aj keď bola v tajnej väznici. Odpovedala: Čo iné som mohla povedať. Prístroj dávajúci elektrické šoky bol pri mojom uchu a spustili by ho, keby som sa na niečo sťažovala,“ napísala na sociálnej sieti Twitter po prvej konverzácii s prepustenou jej sestra Lina.

Úrady odmietajú tvrdenia, že aktivistku mučili. Jej rodina však žiada vyšetrenie prípadu. "Sme šťastní, ale boj za spravodlivosť sa neskončil. Ak po prepustení nebude nasledovať nezávislé vyšetrovanie, keď nezrušia zákaz cestovať a nestiahnu obvinenia, nemôžeme hovoriť o slobode. Preto sme ešte ďaleko od dosiahnutia spravodlivosti,“ povedal pre CNN Hazlúlovej brat Wálid.

Viaceré ďalšie aktivistky a politickí disidenti zostávajú v Saudskej Arábii za mrežami. Krajina sa za posledné roky navonok trochu zmenila. Ženy dostali niektoré práva, ropné kráľovstvo sa otvorilo pre turizmus, ktorému robia reklamu západné celebrity. Korunný princ Muhammad bin Salmán si na medzinárodnej scéne pestuje imidž reformátora.

Jasný signál

"Prepustenie Hazlúlovej je potrebné privítať. Ale nie je pravdepodobné, že by znamenalo skutočnú zmenu v tom, ako sa vláda správa k ľudskoprávnym aktivistom a politickým disidentom. Politika Saudskej Arábie je pod vedením korunného princa Muhammada bin Salmána kombináciou limitovaných sociálnych a ekonomických reforiem a autoritárstva,“ skonštatoval pre Pravdu James Piscatori, expert na Blízky východ z Austrálskej národnej univerzity.

"Bin Salmánov režim vysiela jasný signál. Všetky zmeny musia prísť zhora. Aktivizmus sa nebude tolerovať. Bola som v kontakte s bojovníčkami za ženské práva v Saudskej Arábii. Oslavujú, že Ludžajn prepustili. Ale sú aj opatrné. Vedia, že sa môžu kedykoľvek dostať do väzenia, keď povedia niečo, čo nahnevá režim,“ opísala situáciu v Saudskej Arábii Wynnová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #ženské práva #Muhammad bin Salmán #Ludžajn Hazlúlová