V dome rakúskeho ministra financií vykonala polícia prehliadku, je podozrivý z korupcie

U rakúskeho ministra financií Gernota Blümela vykonali vo štvrtok domovú prehliadku pre obvinenia z korupcie a brania úplatkov súvisiace s financovaním vládnej Rakúskej ľudovej strany (Österreichische Volkspartei - ÖVP).

11.02.2021 20:21
debata (12)

Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie špecializovanej prokuratúry pre hospodársku trestnú činnosť a korupciu (WKStA).

Vyšetrovanie súvisí s nezákonnými platbami, ktoré strane ÖVP kancelára Sebastiana Kurza údajne poskytli predstavitelia spoločnosti Novomatic prevádzkujúcej hazardné hry. Výmenou za to mala byť firme poskytnutá pomoc v daňových záležitostiach v zahraničí. Blümel odmietol tvrdenia, že by ÖVP od spomínaného koncernu dostala akúkoľvek finančnú podporu.

Počas razií na súkromnej i firemnej adrese ministra boli zaistené viaceré dokumenty a elektronické zariadenia. Okrem Blümela sú podozrivé aj ďalšie dve osoby, ktoré však neboli menované.

Denník Der Standard priblížil, že v roku 2017, keď mala firma poskytnúť Kurzovej strane údajné nelegálne príspevky, hrozili Novomaticu v Taliansku pokuty vo výške desiatok miliónov eur. Bolo to v čase, keď sa súčasný kancelár Kurz stal lídrom ÖVP a zároveň pôsobil ako šéf rakúskej diplomacie.

Blümel, ktorý je Kurzovým blízkym spolupracovníkom, zastával vtedy funkciu šéfa viedenskej ÖVP. Nedávno utrpel porážku v boji o post starostu Viedne.

Všetky rakúske opozičné strany žiadajú, aby minister Blümel odstúpil z funkcie. Koaličný partner ÖVP – strana Zelených však zaujala miernejší postoj a vyzýva na objasnenie celého prípadu.

Vyšetrovanie aktuálnej kauzy vyplynulo z tzv. škandálu Ibizagate, ktorý v roku 2019 spôsobil rozpad Kurzovej prvej vlády s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

V máji 209 bol zverejnený záznam zo skrytej kamery zhotovený na španielskom ostrove Ibiza, ktorý ukazuje vtedajšieho lídra FPÖ Heinza-Christiana Stracheho, ako ponúka verejné zákazky výmenou za pomoc pri volebnej kampani. Strache vtedy údajne povedal, že Novomatic „platí každému“. Samotná spoločnosť tieto tvrdenia však odmietla.

Zverejnenie videa viedlo k Stracheho odstúpeniu z postu šéfa strany i z funkcie vicekancelára a na jeseň 2019 si vynútilo nové voľby, ktoré priniesli návrat kancelára Kurza do úradu, a to s posilneným mandátom, keďže sa mu podarilo prilákať aj rozčarovaných voličov FPÖ.

12 debata chyba