Ruská polícia podnikla ďalšiu raziu v Navaľného štábe

Ruskí policajti v noci na piatok prehľadávali moskovský štáb uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. "Polícia vtrhla do moskovského štábu Navaľného pod zámienkou, že tam vraj 'tlačia pornografiu'. Asi nestojí za to upresňovať, že tam nie je vôbec na čom čo tlačiť," uviedol štáb podľa denníka Kommersant.

12.02.2021 07:10
navaľnyj Foto:
Alexej Navaľnyj na zábere z augusta 2019.
debata (151)

Navaľného spolupracovníci podľa odkazu na sociálnych sieťach nepochybujú, že domová prehliadka povedie na konfiškáciu vybavenie kancelárie, čo označili za „ďalšiu nezákonnú lúpež“. Razie podľa agentúry AP skončila asi hodinu po polnoci.

Ruské úrady v posledných dňoch varujú pred výzvami k účasti na nedeľných protestoch na podporu Navaľného a pred samou účasťou na týchto nepovolených akciách. Dokonca prostredníctvom štátnych agentúr informovali o hrozbe teroristických útokov na hromadné pouličné akcie v ruských mestách, atentáty podľa nich plánujú islamskí radikáli.

Ešte v utorok spolupracovník kritika Kremľa Leonid Volkov Rusov vyzval, aby v nedeľu večer vyšli nakrátko na dvorce domov, zapli svetlá na mobilných telefónoch a fotografie z akcie umiestnili na sociálne siete.

Demonštrácií za prepustenie uväzneného opozičného politika sa 23. a 31. januára zúčastnili napriek úradným zákazom desiatky tisíc ľudí v desiatkach ruských miest. Protesty sa konali aj 2. februára, kedy súd zmenil Navaľnému predtým uložený podmienečný trest na nepodmienečný. Polícia proti manifestáciám tvrdo zasiahla a podľa mimovládneho serveru OVD-Info zadržala vyše 11 000 ľudí.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj