Lavrov: Rusko je pripravené na možnú roztržku s EÚ

Rusko je pripravené na roztržku s EÚ v prípade, ak naň Únia uvalí nové sankcie v súvislosti s uväznením opozičného politika Alexeja Navaľného. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra AP.

12.02.2021 17:58
debata (585)

„Nechceme byť izolovaní od medzinárodného spoločenstva, avšak musíme byť na to pripravení,“ povedal Lavrov v reakcii na otázku, ktorá sa týkala možnej roztržky vo vzťahoch medzi Moskvou a Bruselom. „Ak chcete mier, musíte sa pripraviť na vojnu,“ dodal.

Lavrov v tejto súvislosti zdôraznil dôležitosť ekonomických vzťahov a spolupráce s 27 členskými štátmi EÚ. Rusko však podľa neho musí pripraviť aj na ten najhorší scenár a stále viac sa spoliehať na vlastné zdroje.

Rovnaký postoj zaujal aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Ak budeme čeliť deštruktívnemu postupu, ktorý poškodí našu infraštruktúru a naše záujmy, Rusko musí byť na takéto nepriateľské kroky vopred pripravené,“ uviedol Peskov počas telefonátu s novinármi. „Musíme byť sebestační. Musíme zaistiť našu bezpečnosť v najcitlivejších strategických oblastiach a byť pripravení nahradiť národnou infraštruktúrou všetko, o čo by sme mohli prísť,“ vyhlásil hovorca.

Vzťahy EÚ s Moskvou sa zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymského polostrova z roku 2014 a podpory, ktorú Rusko poskytuje separatistom na východe Ukrajiny.

K ďalšiemu výraznému zhoršeniu došlo v súvislosti s otrávením a uväznením Alexeja Navaľného. Európska únia bude o možnosti zavedenia nových sankcií voči Rusku a prípadných ďalších opatreniach rokovať na schôdzke ministrov zahraničných vecí 22. februára a na marcovom summite hláv štátov a vlád EÚ.

585 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Sergej Lavrov #protiruské sankcie #Alexej Navaľnyj