Pošle Kosovo vojnových veteránov do výslužby?

Má povesť rebela, ale nekradol a nik ho nemôže upodozrievať, že by mal na rukách krv. Premiérom Kosova bude po nedeľňajších voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou 45-ročný niekdajší študentský vodca, ľavicový nacionalista Albin Kurti. Viac ako dve desaťročia po vojne sa kosovskí voliči chystajú pochovať vo volebných urnách moc niekdajších veliteľov a s nimi aj kleptokratický režim, ktorý si po vyhlásení nezávislosti vybudovali.

12.02.2021 18:09
Kosovo voľby parlamentné predčasné Foto:
Kandidát na premiéra Kosova Albin Kurti a úradujúca prezidentka Vjosa Osmaniová na predvolebnom mítingu ich ľavicovej strany Sebaurčenie. FOTO: TASR/AP
debata (9)

Kurtiho strana Sebaurčenie ide do volieb s bezkonkurenčnými preferenciami, ktoré sa pohybujú od 40 do 50 percent. Má tak všetky predpoklady zvíťaziť s ešte podstatne väčším náskokom než predvlani.

Po prvom triumfe si niekdajší večný opozičník už rolu predsedu vlády vyskúšal. Koaličný kabinet sa mu však po dvoch mesiacoch rozpadol, keď sa partnerská strana, čiastočne v obavách, že sa Kurtiho protikorupčný kurz obráti aj proti nej, radšej spriahla so zoskupeniami založenými vojnovými veteránmi.

Stará garda v Haagu

Kosovo odvtedy zažilo turbulentné obdobie. Za šestnásť mesiacov od predchádzajúcich, tiež predčasných volieb, padla aj druhá vláda, ktorá podľa verdiktu ústavného súdu vznikla nelegitímne. Vlani na jeseň navyše odstúpil prezident Hashim Thaçi, keď ho ako niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády UÇK obvinil haagsky tribunál z vojnových zločinov a zo zločinov proti ľudskosti, vrátane takmer stovky vrážd. Spolu s ním na svoje procesy čakajú aj ďalší veteráni UÇK, ktorých politické strany od vojny miešali v Kosove karty.

"Pošleme ich do výslužby, a niektorých aj za mreže,“ odkazoval podľa spravodajského portálu Kosovo-online Kurti na predvolebných mítingoch starej garde. Podobnými rečami si získal priazeň najmä mladej generácie, ktorá je unavená z dlhodobej bezperspektívnosti svojho postavenia.

„Je to generačná výmena,“ povedal pre Euronews Naim Rashiti, výkonný riaditeľ Výskumnej skupiny pre balkánsku politiku. „Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že mladá generácia vo veku od 18 do 35 rokov bude masívne hlasovať za Albina Kurtiho,“ dodal.

A práve táto veková kategória je v Kosove, najmladšom z regiónov Európy, najsilnejšia. Viac ako štyridsať percent z celkového počtu 1,8 milióna Kosovčanov má menej ako 25 rokov a priemerný vek je 30 rokov, pre porovnanie – na Slovensku je to viac ako 40 rokov.

Ani nie každý druhý mladý Kosovčan má prácu. Viac ako vojnové zásluhy bývalých veliteľov UÇK ich zaujíma to, v akých korupčných schémach miznú miliardy eur medzinárodnej pomoci a prečo Európska únia Kosovu ako jedinej balkánskej krajine stále neliberalizovala vízový režim.

Brusel čaká

Sebaurčenie pred voľbami posilnila úradujúca prezidentka Vjosa Osmaniová, predstaviteľka novej generácie kosovských politikov, ktorá nebola spätá s UÇK a v konflikte z konca 90. rokov nezohrávala aktívnu úlohu. Osmaniová z pozície šéfky parlamentu nahradila Thaçiho po jeho rezignácii a Sebaurčenie ju mieni po parlamentných voľbách nominovať na post hlavy štátu.

Pravda, kým šance Kurtiho strany získať v 120-člennom zákonodarnom zbore 61 mandátov potrebných na zostavenie väčšinovej vlády sa zdajú byť pomerne reálne, zabezpečiť podporu dvoch tretín poslancov pre svoju prezidentskú kandidátku už môže byť oveľa ťažšou úlohou.

Na novú kosovskú vládu už netrpezlivo čakajú v Bruseli. Jej stabilita je totiž predpokladom obnovenia dialógu Prištiny s Belehradom pod patronátom EÚ. Aj pri známom nacionalizme Kurtiho by mal byť nádejný nový premiér ústretovejším partnerom na rokovania o urovnaní srbsko-kosovských vzťahov, než akým bol Thaçi, ktorý sabotoval úsilie Bruselu, orientoval sa výhradne na Washington a nebol mu cudzí ani riskantný model výmeny území, ako ho presadzoval splnomocnenec bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Kosovo #Hashim Thaci #Albin Kurti