Americký Senát oslobodil exprezidenta Trumpa v procese ústavnej žaloby

Americký Senát v sobotu hlasovaním v pomere 57:43 oslobodil bývalého prezidenta Donalda Trumpa v procese ústavnej žaloby (impeachmentu) v súvislosti s vyvolaním vzbury. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

13.02.2021 21:38 , aktualizované: 22:05
Trump Impeachment Foto: ,
Americký Senát počas diskusie k impeachmentu v budove Kapitolu, Washington. 13. február 2021
debata (27)

Vodca republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell krátko po hlasovaní, keď sa vyslovil za Trumpovo oslobodenie, o exprezidentovi povedal, že je za nepokoje „prakticky a morálne zodpovedný“. McConnell, ktorý predtým patril k Trumpovým spojencom, tiež vyhlásil, že Trump nehanebne porušil svoje prezidentské povinnosti. Pripomenul, že niekdajší šéf Bieleho domu by tiež mohol byť súdený podľa trestného práva. Proti jeho odsúdeniu v Senáte tento vplyvný republikánsky politik hlasoval kvôli tomu, že proces proti Trumpovi po skončení jeho funkčného obdobia považoval za protiústavný.

„Šiesty január sa v Spojených štátoch zapíše do histórie ako deň hanby. To, že Donald Trump nebol odsúdený, sa do histórie zapíše ako hlasovanie hanby,“ povedal šéf senátnej väčšiny, demokrat Chuck Schumer.

Americký Senát predtým v sobotu dosiahol dohodu zabraňujúcu pristúpiť k svedeckým výpovediam v ústavnej žalobe exprezidenta a vyhlo sa tak hroziacemu odkladu, ktorý mohol predĺžiť tento proces o niekoľko dní alebo aj týždňov.

Namiesto predvolania svedkov sa senátori a manažéri impeachmentu v Snemovni reprezentantov dohodli s tímom Trumpových obhajcov, že do záznamu sa uvedie iba vyhlásenie republikánskej kongresmanky Jaime Herrerovej Beutlerovej o telefonáte, v ktorom (súčasný) líder republikánskej menšiny v dolnej komore Kevin McCarthy bývalého prezidenta prosil, aby odvolal výtržníkov spred budovy Kongresu. Dohoda tak otvorila cestu k začatiu záverečnej diskusie v danom procese.

Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell v procese ústavnej žaloby hlasoval za oslobodenie Trumpa, oznámili to v sobotu McConnellove blízke zdroje. Jeho rozhodnutie predznamenalo, že Senát s takmer úplnou určitosťou zbaví Trumpa obvinení z podnecovania povstania svojich prívržencov.

Senát najskôr pomerom hlasov 55:45 povolil predvolanie svedkov, avšak senátori, manažéri impeachmentu (prokurátori) zo Snemovne reprezentantov a Trumpovi advokáti následne dospeli k dohode, ktorá umožnila pristúpiť k záverečnej diskusii. Štvorhodinová rozprava bola rozdelená rovnomerne medzi obe strany, pričom ako prví vystúpili prokurátori zo Snemovne reprezentantov.

Proces ústavnej obžaloby prezidenta voči Trumpovi v Senáte sa začal v utorok 9. februára. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov ho obviňujú z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.

Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment