Biden: Aj keď Senát Trumpa neodsúdil, podstata obžaloby je nesporná

Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že napriek tomu, že Senát oslobodil jeho predchodcu v Bielom dome Donalda Trumpa spod ústavnej žaloby (impeachmentu), obvinenia proti nemu sú nesporné. Informovala o tom agentúra AFP.

14.02.2021 09:01 , aktualizované: 10:10
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden, 12 februára 2021.
debata (27)

„Aj keď záverečné hlasovanie neviedlo k odsúdeniu, podstata obžaloby je nesporná,“ povedal Biden, pričom dodal, že útok na budovu Kapitolu zo 6. januára je „smutná kapitola našej histórie, ktorá nám pripomína, že demokracia je krehká, že musí byť vždy chránená a že musíme byť vždy ostražití“.

Biden okrem toho vo svojom vyhlásení uviedol, že je potrebné ochraňovať demokraciu, brániť pravdu, bojovať s klamstvami a tiež, že extrémizmus a násilie „nemajú v Amerike miesto“.

Americký Senát v sobotu hlasovaním v pomere 57:43 oslobodil Trumpa v procese ústavnej žaloby v súvislosti s útokom jeho priaznivcov na budovu Kapitolu na začiatku januára. Trumpovi kládli za vinu podnecovanie vzbury, ktorá viedla k násilným stretom v Kapitole a vyústila do straty piatich životov.

Na uznanie exprezidenta za vinného bola v 100-člennom Senáte potrebná dvojtretinová väčšina. Za usvedčenie Trumpa hlasovali aj siedmi členovia jeho Republikánskej strany, konkrétne Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collinsová, Lisa Murkowskiová, Mitt Romney, Ben Sasse a Pat Toomey. Je to historicky najvyšší počet senátorov, ktorí počas procesu impeachmentu hlasovali proti prezidentovi z vlastnej strany.

Trump výsledok hlasovania privítal a poďakoval sa svojim obhajcom v oboch komorách Kongresu, ktorí „hrdo stáli pri ústave“. Zároveň označil tento proces za „hon na čarodejnice“ a vyhlásil, že jeho vlastenecké hnutie MAGA („Make America Great Again!“/Urobme Ameriku opäť veľkou!) „sa iba začalo“.

Kritika od lídra republikánov

Líder republikánov v Senáte amerického Kongresu Mitch McConnell ostro skritizoval exprezidenta Trumpa za vyvolanie januárových nepokojov v Kapitole. Hoci počas procesu impeachmentu hlasoval za jeho oslobodenie, krátko po tom niekdajšieho šéfa Bieleho domu obvinil z toho, že jeho klamstvá o voľbách, ktoré prehral, podnietili výtržníkov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Konanie bývalého prezidenta Trumpa, ktoré predchádzalo nepokojom, bolo hanebným, hanebným zanedbaním povinností. Trump je prakticky a morálne zodpovedný za vyprovokovanie udalostí z toho dňa," vyjadril sa na pôde Senátu popredný republikán, ktorý býval Trumpovým spojencom. McConnell uviedol, že „impeachment nikdy nemal byť posledným fórom americkej spravodlivosti“, a naznačil, že Trump by v budúcnosti mohol čeliť trestnému stíhaniu. „V tejto krajine máme systém trestného súdnictva. Vedieme občianskoprávne spory. A bývalí prezidenti nie sú imúnni, aby sa pred nimi nemohli zodpovedať,“ doplnil.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment #americký Senát