Zemetrasenie v Japonsku spôsobilo zranenia vyše stovke ľudí

Najmenej 150 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,3, ktoré v sobotu zaznamenali pri pobreží japonskej prefektúry Fukušima. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na japonskú televíziu NHK.

14.02.2021 09:45 , aktualizované: 17:43
zemetrasenie japonsko zosuv pôdy Foto: ,
Zosuv pôdy spôsobený silným zemetrasením v meste Nihonmatsu, prefektúra Fukušima. 14. 2. 2021
debata

Podľa miestnych médií bolo otrasy cítiť aj v hlavnom meste Japonska Tokio, ktoré sa nachádza približne 200 kilometrov od zasiahnutej prefektúry.

Najmenej 96 ľudí utrpelo zranenia v prefektúrach Fukušima a Mijagi, ako aj v regióne Kantó, v ktorom sa nachádza japonská metropola.

Zatiaľ čo americká geologická služba USGS pôvodne namerala, že sila otrasov v epicentre dosiahla magnitúdu 7,1, japonské úrady tento údaj neskôr upravili na hodnotu 7,3.

Podľa USGS otrasy vychádzali z hĺbky viac ako 50 kilometrov pod dnom Tichého oceánu. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami po zemetrasení nevydali.

Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Fukušima 1, v ktorej pred desiatimi rokmi došlo k závažnej havárii po zemetrasení s magnitúdou 9, medzičasom oznámil, že sobotňajšie zemetrasenie nespôsobilo v elektrárni žiadne nepravidelnosti.

V dôsledku otrasov sa údajne dočasne ocitlo bez elektriny milión domácností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie