Bill Gates daruje dve miliardy dolárov na boj proti klimatickej zmene

Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates venuje počas nasledujúcich piatich rokov dve miliardy dolárov (asi 1,6 miliardy eur) na boj proti klimatickej zmene. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

15.02.2021 09:27
Bill Gates Foto:
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates na podujatí ekonomického klubu vo Washingtone z júna 2019
debata (21)

Aby sa zamedzilo hroziacej klimatickej katastrofe, sú podľa Gatesa nevyhnutné inovácie, preto chce ohlásené prostriedky investovať do rôznych súvisiacich projektov a start-upov. Potrebná zmena prístupu bude podľa neho náročná, avšak nie nemožná.

Podnikateľ a filantrop tiež vyzval vlády krajín sveta, aby počas nasledujúcich desiatich rokov najmenej späťnásobili svoje investície do výskumných projektov v oblasti čistej energie a ďalších inovácií. Odhaduje, že na naplnenie tohto cieľa bude potrebné do výskumu celkovo investovať najmenej 100 miliárd dolárov (približne 82 miliárd eur) ročne.

Vo svojej najnovšej knihe „How to avoid a climate disaster“ (Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe) vyzýva Gates na úplnú elimináciu emisií oxidu uhličitého do roku 2050 v snahe zabrániť obrovským environmentálnym a ekonomickým škodám.

Podľa Gatesa je nevyhnuté, aby ľudstvo zmenilo chod svojej ekonomiky takým tempom, ako ešte nikdy doposiaľ. Dôležitosť v tomto smere pripisuje prechodu na využívanie obnoviteľných zdrojov v podobe solárnej či veternej energie, ako aj zavedeniu tzv. uhlíkovej dane.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena #Bil Gates #Hrdinovia klímy