Grécko zasypal sneh, teploty klesli k mínus 20 stupňom

Grécko zasiahla studený front, kvôli silnému vetru a prívalom snehu časť krajiny zápasí s výpadkami elektriny a komplikáciami v doprave.

15.02.2021 18:18
Thessaloniki Foto:
Zasnežené grécke mesto Thessaloniki.
debata

Úrady obyvateľov vyzvali, aby okrem nutných ciest zostali doma. Juhoeurópska krajina sa s mrazivým počasím potýka od soboty, v severných oblastiach teploty dosahovali až mínus 20 stupňov Celzia. Sneh dnes zasypal aj Atény.

Snehová nádielka bola „najzúrivejšia v zmysle intenzity a objemu za posledných 12 rokov,“ uviedol šéf gréckej meteorologickej služby.

Naprieč pevninským Gréckom aj na ostrovoch pozdĺž východného pobrežia krajiny kvôli nárazom vetra dosahujúcim rýchlosť 118 kilometrov za hodinu prerušili dodávky elektriny. Na 20 stupňov pod bodom mrazu klesla teplota v meste Kozani, zhruba 100 kilometrov západne od Solúnu.

Podľa hasičov muselo byť od nedele kvôli snehu zachránených najmenej šesť ľudí. Grécke úrady tiež nakrátko uzavreli časť hlavného diaľničného ťahu vedúcej z Atén na sever.

Meteorológovia v Grécku na dnes vydali varovanie pred nepriaznivým počasím. Studený front podľa nich nad krajinou vydrží do stredy, potom sa posunie na juh a zasiahne aj stredomorský ostrov Kréta.

Snehová pokrývka je v zimných mesiacoch relatívne bežná na severe Grécka a v horských oblastiach, na ostrovoch a v metropole ide o vzácnosť, píše agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #sneh #chladné počasie