Český poslanec Volný dostal pokutu za potýčku v snemovni

Nezaradený český poslanec Lubomír Volný bude musieť zaplatiť pokutu za januárovú potýčku na pôde Poslaneckej snemovne. Rozhodol o tom v utorok mandátový a imunitný výbor, informoval server iDNES.cz.

16.02.2021 15:33
debata

Členovia výboru udelil zákonodarcovi pokutu vo výške jedného poslaneckého platu. Ten v ČR aktuálne predstavuje čiastku 90 800 korún (vyše 3500 eur).

Samotný Volný, bývalý člen hnutia SPD Tomia Okamuru, však ešte pred rokovaním výboru avizoval, že prípadnú pokutu neakceptuje a voči jeho rozhodnutiu sa odvolá.

Udelená pokuta predstavuje najprísnejší postih, o ktorom mohli rozhodnúť členovia výboru. Tí totiž dospeli k záveru, že poslanec sa dopustil skutočne závažného porušenia rokovacieho poriadku. Volný tvrdil, že počas zasadania výboru nemal priestor na účinnú obhajobu.

K incidentu došlo 21. januára, keď podpredseda dolnej komory parlamentu Tomáš Hanzel vypol mikrofón Volnému, ktorý sa nedržal témy a začal ho urážať.

Poslanec sa potom pokúsil uzurpovať si rečnícky pult predsedajúceho schôdze a dostal sa do fyzických a slovných potýčok s ďalšími kolegami, ktorí sa mu v tom pokúšali zabrániť. Samotnému Hanzelovi sa pritom vyhrážal aj inzultáciou.

Volného nakoniec z rokovacej sály vyviedla ochranka a polícia oznámila, že v súvislosti s týmto incidentom vyšetruje podozrenie z výtržníctva. Poslanec za ANO Michal Ratiborský totiž dostal od Volného ranu päsťou, píše iDNES.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky