Zomrel muž, ktorý rozdelil Ameriku a stvoril Trumpa

Na slovo ho počúvala nemalá časť konzervatívnej Ameriky. Nebol pre ňu problém, že bol štyri razy ženatý, mal problém so závislosťou od liekov proti bolesti a prichytili ho s viagrou. Slávny populisticko-pravicový rozhlasový komentátor Rush Limbaugh zomrel vo veku 70 rokov na rakovinu pľúc.

18.02.2021 18:32
Obit Rush Limbaugh Foto: ,
Konzervatívny komentátor Rush Limbaugh v roku 2018 na politickom mítingu vtedajšieho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.
debata (8)

Padli si do oka

Republikánsky prezident Donald Trump ho nazval legendou. "Bol pri mne od začiatku. Páčilo sa mu, čo hovorím, a súhlasil s tým, čo tvrdím,“ povedal bývalý šéf Bieleho domu o Limbaughovi pre televíziu Fox News.

Nie je asi prekvapujúce, že títo dvaja muži si padli do oka. Trump je ženatý tretí raz a jeho vzťah k hovoreniu pravdy je mimoriadne nezáväzný. Podobne ako Limbaugh rád napríklad šíril konšpiráciu, že bývalý demokratický prezident Barack Obama sa nenarodil v Amerike, a preto nemal právo, aby ho zvolili za šéfa Bieleho domu.

Limbaugh útočil na progresívcov, feministky, na menšiny. Pandémiu choroby COVID-19 označoval za médiami šírenú paniku a vravel, že fajčenie má na zdravie podobný vplyv ako jedenie mrkvy. Trump Limbaughovi minulý rok udelil Prezidentskú medailu slobody. Stalo sa to po tom, čo komentátor ohlásil, že má rakovinu pľúc.

Rush Limbaugh sa narodil 12. januára 1951 v Cape Girardeau v štáte Missouri. S rozhlasovou kariérou začal ako 20-ročný. Robil dídžeja a neskôr bol moderátor, ale nikde príliš dlho nevydržal. Otváral kontroverzné témy, čo neraz viedlo ku konfliktom s nadriadenými. Zmena mediálnych zákonov v roku 1987 za republikánskeho prezidenta Ronalda Reagana, ktorá odstránila pravidlá, ktoré prispievali k vyváženejšiemu informovaniu verejnosti, Limbaughovi pomohla. Postupne sa z neho stal hlas konzervatívnej až krajne pravicovej Ameriky. The Rush Limbaugh Show sa postupne stala najpočúvanejším programom hovoreného slova v USA.

Nemalá časť republikánov bola nadšená. "Limbaugh mal ostrý megafón, ktorým ešte prehĺbil Reaganovu konzervatívnu agendu,“ povedal pre Pravdu Steffan Schmidt, politológ z Iowskej štátnej univerzity.

"Limbaugh bol kľúčom k tomu, že v roku 1994 sa republikánom podarilo získať kontrolu nad Kongresom. Šéfom Snemovne reprezentantov sa stal Newt Gingrich, čo nakoniec viedlo k impeachmentu demokratického prezidenta Billa Clintona,“ pripomenula televízia CNBC.

Slová majú význam

"Nemyslím si, že budem preháňať, keď poviem, že Limbaugh predznamenal myšlienkové posuny v Republikánskej strane, ktoré viedli k Trumpovej ére. Nesporne spopularizoval tvrdú, antagonistickú politiku, zameranú na kultúrne vojny a získanie podpory bielych voličov. Toto s Trumpom symbolizuje republikánov. Samozrejme, prispeli k tomu aj iní. Ale myslím, že Limbaugh má veľký podiel zodpovednosti na tom, ako dnes v Amerike vyzerá pravicová politika,“ vysvetlil pre Pravdu Steven Greene, politológ zo Severokarolínskej štátnej univerzity.

"Rush Limbaugh bol tri dekády najúspešnejším pravicovým rozhlasovým komentátorom. Jeho vplyv na americkú politiku a v širšom zmysle na kultúru je však jednoznačne negatívny,“ myslí si Cal Jillson, profesor politológie z Južnej metodistickej univerzity v Dallase. "Prispel k zhrubnutiu politickej debaty a prehĺbeniu polarizácie. Svojím spôsobom pripravil pôdu pre Trumpa, ktorý ho vo februári 2020 v Bielom dome odmenil medailou slobody,“ uviedol pre Pravdu Jillson.

S tým, že Limbaugh má veľký podiel na tom, ako sú USA politicky rozdelené, súhlasí aj Schmidt. "Slová majú svoj význam. Ideologické médiá sú silná zbraň. Limbaugh po výhre demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách hovoril o nebezpečnom návrhu, aby sa štáty, v ktorých vyhral Trump, oddelili od USA (komentátor po kritike tvrdil, že len spomenul to, o čom debatujú iní, pozn. red.). Ak ste fanúšikom občianskej vojny, práve takto sa k nej dopracujete,“ myslí si Schmidt.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Donald Trump #Republikánska strana #americká politika #Rush Limbaugh