Zomrela žena, ktorú v Mjanmarsku postrelili počas demonštrácií

Dvadsaťročná žena, ktorú v Mjanmarsku minulý týždeň počas protestov postrelili policajti do hlavy, svojim zraneniam podľahla. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemocnice.

19.02.2021 15:54
mjanmarsko Foto:
Mjanmarskí demonštranti protestujúci proti vojenskému prevratu v krajine. 19.2.2021
debata (4)

Ženu menom Mja Thwate Thwate Khen postrelili 9. februára v mjanmarskej metropole Nepjito počas demonštrácie proti nedávnemu vojenskému prevratu a zosadeniu civilnej vlády. Bola pripojená na prístroje na podporu života a podľa lekárov nemala šancu na prežitie.

Z incidentu existuje videozáznam, na ktorom je vidno, ako sa žena ukrýva pred vodnými kanónmi, keď zrazu padne na zem po tom, ako ju guľka zasiahne do hlavy cez motocyklovú prilbu, ktorú mala nasadenú.

Jej telesné pozostatky preskúmajú o 15.00 h miestneho času (09.30 h SEČ), oznámil predstaviteľ nemocnice. „Zaznamenáme príčinu jej smrti a kópiu správy pošleme príslušným orgánom,“ uviedol lekár a dodal, že zamestnanci nemocnice sú od prijatia postrelenej Mja Thwate Thwate Khen na jednotku intenzívnej starostlivosti pod veľkým tlakom. „Niektorí v dôsledku tlaku nemocnicu už opustili,“ povedal.

Niekdajší hovorca armády a súčasný námestník ministra pre informácie Zo Min Tun tento týždeň potvrdil postrelenie Mja Thwate Thwate Khen a uviedol, že je predmetom vyšetrovania.

Protestujúci v Mjanmarsku už dva týždne demonštrujú proti vojenskému prevratu zo začiatku mesiaca a proti zosadeniu civilnej vlády. Žiadajú jej návrat a tiež prepustenie političky Aun Schan Su Ťij z väzby. Vojenská junta predĺžila jej väzbu, ktorá sa mala skončiť v pondelok.

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Indie, Japonska a Austrálie vo štvrtok počas štvorstranných rozhovorov vyzvali na „bezodkladný“ návrat k demokracii v Mjanmarsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Mjanmarsko