USA sa vracajú k starej spolupráci, Rusko v G7 nechcú

Americký prezident Joe Biden na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uviedol, že transatlantické spojenectvá sú pre Spojené štáty znova prioritou. Jeho predchodca Donald Trump v tejto otázke prechovával konfrontačný postoj.

19.02.2021 19:40 , aktualizované: 21:55
biden Foto:
Americký prezident Joe Biden počas virtuálnej 57. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Bielom dome vo Washingtone v piatok 19. februára 2021.
debata (66)

„Hovorím dnes ako prezident USA na samom začiatku mojej administratívy a vysielam jasný odkaz do sveta: Amerika je späť. Transatlantické spojenectvo je späť,“ povedal Biden s tým, že USA neriešia minulosť.

„Dovoľte mi odstrániť akékoľvek pochybnosti. USA budú úzko spolupracovať s našimi partnermi z Európskej únie a hlavnými mestami na celom kontinente,“ povedal Biden počas svojho prvého väčšieho prejavu na európskej scéne.

Ďalej uviedol, že USA sú plne oddané spojenectvu s NATO. Americký prezident takisto povedal, že Spojené štáty si chcú znova získať dôveru Európanov. Počas prejavu ďalej kritizoval Rusko, ktoré podľa neho „útočí na našu demokraciu“. Varoval aj pred hrozbou, ktorú predstavuje Čína.

Rusko v G7 nechce

Bidenova hovorkyňa Jen Psakiová uviedla, že Spojené štáty nechcú do skupiny G7 pozvať Rusko. USA tak upúšťajú od snahy bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opätovné prijatie Moskvy do skupiny podporoval.

Rusko bolo členom skupiny, vtedy zvanej G8, od roku 1997. Ostatné štáty však Moskvu prestali pozývať na vzájomné stretnutie po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

Trump nazval G7 vlani v júni „veľmi zastaranou skupinou krajín“ a vyhlásil, že by bol za prijatie Ruska, Austrálie, Južnej Kórey a tiež Indie do jej radov.

„Nemyslím si, že by sme zaslali Rusku novú pozvánku, alebo ho znova pozývali. Akékoľvek pozvanie by sme samozrejme urobili v spolupráci s našimi partnermi v G7,“ povedala Psakiová.

Problém klímy nemožno odďaľovať

Biden takisto trvá na tom, že medzinárodné spoločenstvo musí spolupracovať v otázkach, ako je pandémia koronavírusu a zmena klímy, aj keď v iných otázkach existujú veľké nezhody.

Povedal, že riešenie klimatickej zmeny sa nemôže ďalej odďaľovať. Dodal, že odhodlanie Washingtonu v tejto veci dokazuje to, že USA v piatok oficiálne opäť pristúpili k parížskej klimatickej dohode.

Pokiaľ ide o Irán, Biden zopakoval svoj prísľub vrátiť sa k medzinárodným rokovaniam s Teheránom o jeho jadrovom programe. Avšak dodal, že je potrebné „riešiť destabilizačné aktivity Iránu na Blízkom východe“.

V poradí 57. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 koná vo virtuálnom formáte a len jeden deň. K témam patria transatlantické vzťahy, ochrana klímy a koronakríza.

Medzi účastníkmi sú okrem Bidena aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson, predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, generálny tajomník OSN António Guterres, šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus či zakladateľ Microsoftu Bill Gates.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #NATO #parížska klimatická dohoda