Do Európy cez víkend opäť dorazí piesok zo Sahary

Cez víkend do Európy opäť dorazí značné množstvo piesku zo Sahary. Informovala o tom európska klimatická služba Copernicus, podľa ktorej sa púštny prach objaví predovšetkým nad južnou a strednou časťou kontinentu. Podľa meteorologického modelu sa ale nevyhne ani Slovensku. Podľa klimatickej služby nie je jasné, či bude piesok zo Sahary viditeľný voľným okom ako na začiatku februára. "Udalosť ale bude mať vplyv na miestnu kvalitu ovzdušia," uviedli meteorológovia.

19.02.2021 22:47
piesok, sahara Foto:
Karoséria a sklo auta so stopami po prachu zo Sahary, ktorý spadol spolu s ďažďovými kvapkami v máji 2020 v Bratislave.
debata (5)

Najviac piesku z africkej púšte by sa malo koncentrovať nad východným Španielskom a južným Francúzskom, v niektorých výbežkoch sa ale môže dostať až do Nórska. Kvalitu vzduchu zrejme významne ovplyvní aj v Británii a krajinách Beneluxu.

zväčšiť Sneh sfarbený saharským pieskom vo švajčiarskom... Foto: TASR/AP
piesok, sahara Sneh sfarbený saharským pieskom vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Anzére začiatkom februára 2021.

„Zaznamenali sme podobné udalosti aj v minulých týždňoch sa podstatnými dôsledkami na kvalitu ovzdušia v postihnutých regiónoch,“ uviedol vedec zo služby Copernicus Mark Parrington.

Jemný piesok z najväčšej púšte sveta môže zafarbiť dážď alebo sa prejaví červenožltým popraškom na oknách či automobiloch. Na začiatku februára sfarbil na mnohých miestach Európy čerstvo napadaný sneh do žlta až oranžova. Saharský prach môže tiež najmä pri východe a západe slnka dodať oblohe červený nádych.

Klimatická služba Copernicus upozornila, že púštny prach môže ľuďom spôsobiť aj problémy pri dýchaní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sahara #piesok #Copernicus #Hrdinovia klímy