Austrálska vláda a giganti sa dohodli, v krajine pustia spravodajstvo

Sociálna sieť Facebook oznámila, že zruší zákaz zdieľania spravodajského obsahu u austrálskych používateľov.

23.02.2021 09:15
Austrália, facebook Foto:
Stránka spoločnosti Australian Broadcasting Corporation 18. februára na Facebooku je bez jediného príspevku po tom, ako gigant v Austrálii zablokoval spravodajský obsah.
debata (2)

Stalo sa tak po tom, čo sa s austrálskou vládou dohodla na úpravách navrhovanej legislatívy, ktorá vyžaduje, aby digitálne giganty, ako sú Facebook a Google, platili za austrálsky spravodajský obsah. Facebook zablokoval spravodajstvo u austrálskych používateľov minulý týždeň po tom, čo právnu úpravu v stredu prijala dolná komora parlamentu. V utorok by o nej mal debatovať Senát.

Austrálsky minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher v spoločnom vyhlásení uviedli, že Facebook informoval vládu o svojom úmysle „obnoviť austrálske spravodajské stránky v nadchádzajúcich dňoch“.

Facebook uviedol, že bude rokovať o zmluvách s austrálskymi vydavateľmi pod hlavičkou svojho modelu Facebook News. „Sme spokojní, že austrálska vláda súhlasila s radom zmien a záruk, ktoré sa zameriavajú na naše hlavné obavy týkajúce sa povoľovania obchodných zmlúv uznávajúcich hodnotu, ktorú naša platforma poskytuje vydavateľom, oproti hodnote, ktorú od nich dostávame. V dôsledku týchto zmien môžeme teraz pracovať na ďalších investíciách do žurnalistiky verejného záujmu a v najbližších dňoch obnoviť správy na Facebooku pre Austrálčanov,“ uviedol regionálny výkonný riaditeľ Facebooku William Easton.

Google, ktorý tiež bojoval proti spomenutému zákonu, medzičasom uzavrel dohody o licencovaní obsahu s austrálskymi najväčšími mediálnymi spoločnosťami. Prostredníctvom svojho modelu News Showcase uzavrel dohody s viac ako 50 austrálskymi titulmi. Model, ktorý začal fungovať v októbri, celosvetovo používa viac ako 500 vydavateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #Austrália #spravodajské služby