Po Brigite Jarmila? Čechov straší mutant z JAR

Po britskom variante koronavírusu v Česku zrejme začína vyčíňať aj juhoafrický. Britská mutácia, pre ktorú sa ujala prezývka Brigita, je u západných susedov čoraz dominantnejšia. Či sa aj tá z JAR udomácni, povedzme, ako Jarmila, to závisí od podrobnejšieho genetického skúmania prvých siedmich podozrivých vzoriek. Štyri sú zo škôlky v Brne, ďalšie tri súvisia so zájazdom na Zanzibar.

23.02.2021 17:46
ČR Česko Cheb Koronavírus Foto: ,
Záchranári prinášajú pacienta s ochorením COVID-19 do nemocnice v českom Chebe. FOTO: SITA/AP
debata (3)

Poplach okolo nového nebezpečného mutanta zastihol Česko v azda najťažšej možnej chvíli. V pondelok zaznamenali ďalších vyše 11-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom. V nemocniciach, ktoré sú čoraz bližšie ku kolapsu, leží v ťažkom stave 1 329 pacientov, najviac od vypuknutia pandémie.

Nákaza v škôlke

V utorok dopoludnia podozrenie na výskyt novej mutácie hlásili hygienici z moravskej metropoly. „Juhoafrickú mutáciu koronavírusu máme už aj v Brne. Prvý pozitívny záchyt je z 8. februára a pôvodne sa rozšíril v jednej materskej škôlke v Brne. Škôlka je teraz zavretá. Variant vírusu v súčasnosti preverujeme sekvenačne. Viac informácií budeme mať do konca týždňa,“ napísal na twitteri špecialista na DNA diagnostiku Omar Šerý.

Zo škôlky sa podozrenia na nákazu juhoafrickou mutáciou týkajú dvoch detí a dvoch učiteliek. „Deti boli bez príznakov rovnako ako jedna učiteľka, druhá učiteľka mala mierne príznaky,“ citovala agentúra ČTK šéfku juhomoravských epidemiológov Renátu Ciupek. Podľa nej nikto z nich nebol v zahraničí a pohybovali sa len v Brne.

Suvenír z dovolenky

O troch ďalších podozreniach na juhoafrickú mutáciu v utorok na twitteri informoval minister zdravotníctva Jan Blatný. „Vzorky sú teraz v národnom referenčnom laboratóriu a začala sa ich sekvenácia na potvrdenie. Ide o osoby, ktoré sa vrátili zo Zanzibaru,“ napísal minister. Muž a žena z Kráľovohradeckého kraja a jedna žena z Juhomoravského kraja sa zo zájazdu z tanzánskeho ostrova vrátili v prvej polovici februára. Tanzánia vlani v apríli ohlásila víťazstvo nad epidémiou koronavírusu. Odvtedy nezverejňuje žiadne štatistiky nových nákaz. Za utajovanie reálneho stavu Tanzániu kritizovala Svetová zdravotnícka organizácia, najmä po tom, čo si viacerí zahraniční dovolenkári z tejto východoafrickej krajiny doviezli domov nákazu, vrátane juhoafrickou mutáciou.

Podľa imunológa Václava Hořejšího juhoafrický typ koronavírusu, ktorého najväčšie európske ohnisko je v Tirolsku, predstavuje vážnu hrozbu. „Nielenže sa tieto mutácie šíria rýchlejšie, podobne ako britská. Okrem toho unikajú aj protilátkam, ktoré sú po prekonaní či očkovaní. Takže to je veľký problém,“ upozornil v rozhovore pre portál iDNES imunológ.

Nedávna štúdia ukázala, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca proti novým mutáciám vykazuje obmedzenú ochranu. Juhoafrická republika preto distribúciu tejto vakcíny už zastavila. Podobný problém však má aj konkurencia. „Laboratórna štúdia naznačila, že juhoafrický variant koronavírusu môže znížiť ochranné protilátky vyvolané vakcínami Pfizer/BioNTech až o dve tretiny a nie je jasné, či bude očkovanie účinné proti mutácii,“ oznámili jej výrobcovia minulý týždeň.

Preteky s časom

„Teraz sú to preteky s časom, aby sa podarilo zaočkovať tak rýchlo, kým sa táto mutácia nerozšíri a budeme ju schopní tu nejako udusiť. Je nutný nízky počet nakazených, aby sa dali nové prípady infekcie trasovať a testovať,“ povedal Hořejší. „Myslím, že šanca, že sa to podarí, je jedna ku jednej,“ dodal.

Podľa imunológa Zdeňka Hela je juhoafrická mutácia riziková tým, že protilátky po prekonaní sú asi desaťkrát až tridsaťkrát nižšie a po očkovaní zhruba šesťkrát až osemkrát. „Možno očakávať, že bude dochádzať k reinfekciám pacientov,“ varoval podľa iDNES Hel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #britská mutácia