V Nemecku a Belgicku zhabali 23 ton kokaínu. Ide o európsky rekord

V Nemecku a Belgicku zhabali 23 ton kokaínu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie nemeckého colného úradu, podľa ktorého ide o dosiaľ najväčšie zadržané množstvo tejto drogy v Európe.

24.02.2021 10:06 , aktualizované: 16:09
debata (3)

Hodnotu „enormného množstva kokaínu“ na čiernom trhu colníci odhadli na niekoľko miliárd eur. Nemeckí colníci najprv našli 12. februára v prístave v meste Hamburg 16 ton kokaínu ukrytého v kontajneroch z Paraguaja. V rámci spoločného vyšetrovania, ktoré viedli s holandskými kolegami, sa našlo ďalších 7,2 tony kokaínu v Antverpách v Belgicku.

V súvislosti s oboma zásielkami kokaínu zatkli v utorok v Holandsku 28-ročného muža. Vyšetrovatelia tiež prehľadali dva objekty – jeden v Rotterdame a ďalší v neďalekej dedine.

Colníci v Hamburgu sa rozhodli kontajnery z Paraguaja bližšie preskúmať po tom, čo sa im nepozdával ich obsah. Mali v nich byť plechovky s tmelom, no po ich vyložení sa ukázalo, že vo viac ako 1 700 plechovkách bol kokaín. „Je to najväčšie množstvo kokaínu, aké kedy bolo v Európe zadržané, a jeden z najväčších samostatných prípadov na svete,“ uviedli nemeckí colníci.

Namiesto soli heroín

Doteraz najväčší kontraband heroínu v histórii Holandska zadržala polícia v rotterdamskom prístave. Približne 1,5 tony drog v hodnote 45 miliónov eur objavili v prepravníku s himalájskou soľou z Pakistanu. Informovala o tom miestna prokuratúra.

V súvislosti s uvedeným kontrabandom zadržala polícia ešte začiatkom mesiaca päť osôb. Celá operácia prebehla v spolupráci s britskou Národnou kriminálnou agentúrou.

Troch z piatich zadržaných vo veku od 33 do 38 rokov zobrali do väzby. Dvoch mužov vo veku 60 a 62 rokov stíhajú na slobode.

Prístav v Rotterdame, ktorý je najväčším v Európe, je považovaný za hlavný vstupný bod pre pašerákov kokaínu a heroínu na kontinent. Pri akcii v roku 2014 našli holandskí policajti trištvrte tony heroínu ukrytého v kontajneri s hrozienkami z Iránu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #drogy #kokaín #Holandsko #heroín