Kubiš: Rozdelená Líbya niektorým silám vyhovuje

Z Afganistanu do Iraku. Potom do Libanonu. A teraz do Líbye. Bývalý slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa pokúsi prispieť k riešeniu ďalšieho konfliktu. Začiatkom februára sa ujal funkcie osobitného vyslanca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Antónia Guterresa pre Líbyu a vedie Podpornú misiu OSN v Líbyi (UNSMIL).

24.02.2021 16:36
591149301 Foto:
Ján Kubiš, osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu.
debata (26)

Kubiš bol predtým osobitným koordinátorom OSN pre Libanon. V rokoch 2011 až 2015 viedol misiu Organizácie Spojených národov v Afganistane. Potom do roku 2018 pôsobil v rovnakej pozícii v Iraku. Pravda je medzi vôbec prvými médiami na svete, ktorým Kubiš v novej funkcii poskytol krátke interview. Revolúcia v Líbyi v roku 2011 odstránila diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina sa však najmä od roku 2014 zmieta vo občianskej vojne, do ktorej vstúpili aj zahraniční hráči ako Turecko, Rusko či štáty Perzského zálivu, a ktorá umožnila pôsobenie teroristickým skupinám s kontaktmi na Al-Kajdá a Islamský štát.

Prečo ste sa rozhodli prijať ďalšiu pozíciu v rámci OSN?

Mojím pôvodným plánom bolo pokračovať v Libanone. Po tom, čo pred Vianocami neočakávane rezignoval plánovaný nový vedúci misie OSN v Líbyi, ma 31. decembra večer oslovilo vedenie Organizácie Spojených národov. Súhlasil som s prevzatím zodpovednosti za riadenie činnosti OSN v Líbyi ako osobitný vyslanec generálneho tajomníka a vedúci misie UNSMIL. Odsúhlasenie Bezpečnostnou radou OSN nasledovalo v rekordne krátkom čase. Svedčí to o záujme generálneho tajomníka a celej organizácie o ukončenie súčasného stavu v Líbyi, ktorý podľa BR OSN predstavuje hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti.

Čo v súvislosti s Líbyou pokladáte za najväčšiu výzvu?

Strategicky je najväčšou výzvou práca s predstaviteľmi Líbye v prospech ukončenia roztrieštenosti krajiny a existencie vzájomne sa blokujúcich exekutív a parlamentov. Cieľom je vznik zjednotených a efektívne fungujúcich vládnych a legislatívnych inštitúcií. Prostredníctvom demokratických parlamentných volieb plánovaných na december tohto roku by sa malo ukončiť prechodné obdobie a malo by dôjsť k vytvoreniu vlády národnej jednoty. Má to silnú a rastúcu podporu v spoločnosti a tiež v medzinárodnom spoločenstve. Zároveň však existujú sily, ktoré profitujú z roztrieštenosti a rozdelenia krajiny a ktoré chcú udržať status quo. Napriek určitým pozitívnym skutočnostiam a možnostiam je situácia v krajine veľmi nestála. Zápasia tu rôzne trendy a zoskupenia. V nedeľu, keď som odchádzal na letisko po prvom týždňovom pobyte v Líbyi, došlo neďaleko sídla UNSMIL k útoku na konvoj ministra vnútra súčasnej vlády.

Aké budú vaše prvé kroky vo funkcii?

Nastúpil som do nej 8. februára. Prvé kroky ma prirodzene priviedli do Líbye, kde som počas týždňa absolvoval sériu schôdzok. Stretol som sa s predstaviteľmi súčasnej a tiež designovanej novej vlády, s politikmi, s členmi parlamentu a obdobných štruktúr, volebnej komisie, Národnej ropnej spoločnosti a silových štruktúr. Zároveň som v neustálom kontakte s vysokými predstaviteľmi susedných štátov a iných krajín, ako aj regionálnych a medzinárodných organizácií. A tiež s predstaviteľmi BR OSN a takzvaného berlínskeho procesu, ktorý odštartoval pred rokom. V rámci neho fungujú pracovné skupiny pre politické, vojenské, bezpečnostné a ľudskoprávne a humanitárne otázky.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN #Ján Kubiš