Japonsko napriek pandémii evidovalo vlani najmenej úmrtí za posledné desaťročie

Počet úmrtí v Japonsku vlani prvýkrát po viac ako desiatich rokoch klesol, jedným z dôvodov sú zrejme aj protiepidemické opatrenia v boji s koronavírusom.

24.02.2021 17:05
Japonsko / Prechod pre chodcov / Foto: ,
debata (1)

Zatiaľ čo vo väčšine krajín sveta hlavne kvôli koronavírusu počet úmrtí za minulý rok stúpol, Japonsko zaznamenalo opačný trend, píše denník The New York Times.

Japonsko má 126 miliónov obyvateľov a priemerný vek jeho obyvateľstve je najvyšší na svete. Vlani v Japonsku zomrelo približne 1,4 milióna ľudí, teda o 9 300 menej, než v predchádzajú­com roku.

Po vypuknutí epidémie covidu panovali obavy, že Japonci budú ľahkými obeťami koronavírusu. Doteraz však zomrelo necelých 7 600 nakazených. Počet nových prípadov nákazy v Japonsku nikdy nepresiahol 8-tisíc prípadov denne, týždenný priemer je v súčasnosti 1 200 prípadov za deň.

Z japonských oficiálnych štatistík nie je možné určiť presný dôvod poklesu počtu úmrtí. Skoršie dáta však ukázali, že v krajine výrazne poklesol počet ochorení dýchacích ciest, dôvodom je zrejme dôsledné nosenie rúšok a udržiavanie rozstupov v rámci protiepidemických opatrení. V Japonsku sa tiež počas posledného roka objavili pri vstupoch do všetkých obchodov a pracovísk dezinfekcia.

Ďalším dôvodom je pokles počtu úmrtí pri dopravných nehodách za minulý rok o 12 percent, pretože ľudia menej často cestujú za prácou. Na japonských cestách zomrelo 2 839 ľudí, najmenej od roku 1948, keď sa tento údaj začal sledovať.

Epidémia covidu a nárast samovrážd

Vlaňajší pokles počtu úmrtí je vítaným javom, štatistiky ale ukrývajú aj skutočnosť, že v Japonsku vlani stúpol počet samovrážd o takmer štyri percentá, medzi ženami o takmer 15 percent.

Podľa odborníkov je dôvodom k samovraždám stres spojený s epidémiou covidu-19, najmä strach zo straty zamestnania, izolácie a rastúci objem povinností kladených na ženy doma.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #koronavírus