Maďarom pichajú čínsku vakcínu

Maďarsko ako prvá krajina Európskej únie začalo v stredu očkovať proti ochoreniu COVID-19 čínskou vakcínou, ktorá zatiaľ nemá súhlas unijných inštitúcií. Podobný krok už maďarská vláda podnikla predminulý týždeň s ruskou očkovacou látkou Sputnik V.

24.02.2021 17:07
Maďarsko Čína koronavírus vakcína očkovanie Foto:
Csaba Lengyel (uprostred) očkuje s čínskou vakcínou proti koronavírusu v Segedíne (Szegede). V Maďarsku začali v stredu očkovať vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. FOTO: TASR/AP
debata (56)

Premiér Viktor Orbán štart očkovania vakcínou od firmy Sinopharm označil za významný míľnik. „Je to dôležitý deň, pretože začíname očkovanie čínskymi vakcínami,“ povedal vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. „Dáva mi to nádej, že tí, ktorí majú na starosti obranné úsilie, sa môžu dostať na rad azda niekedy na budúci týždeň,“ dodal.

Orbán, horlivý propagátor čínskej vakcíny, už dávnejšie naznačil, že si ju dá aj on demonštratívne pichnúť. „Číňania vírus poznajú najdlhšie, takže o ňom aj najviac vedia. Keď prídem na rad a budem si môcť vybrať, budem si prosiť čínsku vakcínu,“ povedal pre Rádio Kossuth.

Lietadlo s nákladom 550-tisíc dávok prípravku Sinopharm v Budapešti pristálo minulý týždeň. Na vytvorenie imunity sú potrebné dve dávky vakcíny, takže prvá várka by mala pokryť vakcináciu 275-tisíc osôb. Celkovo Budapešť uzavrela s firmou Sinopharm dohodu o nákupe piatich miliónov dávok vakcíny, čiže pre 2,5 milióna ľudí.

Úrady v stredu dopravili čínske vakcíny do ordinácií všeobecných lekárov. Každý z nich dostal 55 dávok a podľa predbežnej registrácie si začali predvolávať svojich pacientov na očkovanie. Maďarský regulačný úrad rovnako ako v prípade ruského Sputniku V ani pri čínskej vakcíne nečakal na odporúčanie Európskej liekovej agentúry. Maďarsko tak už očkuje piatimi rôznymi vakcínami, popri dvoch východných aj troma od západných firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Najväčšie dodávky prišli od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ktorá doteraz doručila Maďarsku o takmer štvrť milióna vakcín viac než Čína.

Prvú dávku vakcíny zatiaľ v Maďarsku dostalo takmer 460-tisíc ľudí a vyše dvestotisíc je už kompletne zaočkovaných. Vláda očakáva, že vďaka čerstvým zásobám dosiahne počet zaočkovaných do konca tohto týždňa 800-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #očkovanie #vakcína #koronavírus