Amnesty International odobrala Navaľnému štatút "väzeň svedomia"

Organizácia Amnesty International (AI) v stredu oznámila, že už nepovažuje uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného za väzňa svedomia. Dôvodom sú jeho výroky z minulosti "obhajujúce nenávisť".

24.02.2021 17:53
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj
debata (123)

Organizácia sa však zaviazala, že bude naďalej presadzovať Navaľného prepustenie. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Navaľného zatknutie na letisku v Moskve po prílete z Nemecka v januári vyvolalo odsudzujúce reakcie mnohých organizácií na ochranu ľudských práv v Rusku i v zahraničí, ako aj západných lídrov, ktorí podľa očakávania za to uvalia na Moskvu sankcie. Amnesty však vysvetlila, že sa rozhodla zrušiť jeho štatút väzňa svedomia „v súvislosti s výrokmi, ktoré povedal v minulosti“.

Alexej Navaľnyj a jeho žena Júlia
Policajti zatýkajú muža na moskovskom letisku...
+7Masky s podobizňou ruského prezidenta Vladimira...

Táto organizácia ľudskoprávnych aktivistov so sídlom v Londýne neuviedla žiadne konkrétne výroky Navaľného, ruský opozičný líder však vyvolal kritiku svojimi protiprisťaho­valeckými vyhláseniami na začiatku svojej politickej kariéry pred vyše desiatimi rokmi.

„Niektoré z týchto vyjadrení, ktoré potom Navaľnyj verejne neodsúdil, dosiahli hranicu obhajovania nenávisti a to je v rozpore s definíciou organizácie AI pre väzňa svedomia,“ uviedla AI. Amnesty však zdôraznila, že bude ďalej žiadať prepustenie Navaľného.

„Navaľnyj v posledných rokoch podľa našich informácií nedal podobné vyhlásenia a toto rozhodnutie nemení naše odhodlanie bojovať za jeho okamžité prepustenie,“ napísala AI. Organizácia dodala, že minulý týždeň doručila ruským úradom 200-tisíc podpisov pod žiadosťou o okamžité Navaľného prepustenie.

Tím Navaľného zareagoval na rozhodnutie AI obvinením organizácie, že podľahla kampani vedenej komentátorom spriazneným s ruskými štátnymi médiami. Hlavný poradca Navaľného Ivan Ždanov na Twitteri napísal, že rozhodnutie je „mimoriadne hanebné“.

Kritik Kremľa a bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) bol v Rusku zadržaný po niekoľkých mesiacoch strávených v Nemecku, kde sa liečil po útoku nervovoparalytickou látkou. Neskôr, vo februári, mu súd udelil takmer tri roky väzenia za porušenie podmienok podmienečného prepustenia, keď sa liečil v zahraničí.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International #Alexej Navaľnyj