Online giganti idú v Austrálii platiť za spravodajstvo

Austrálsky parlament prijal v noci na štvrtok legislatívu, na základe ktorej musia digitálne spoločnosti platiť za spravodajský obsah austrálskych spoločností.

25.02.2021 08:19
facebook Foto:
Na archívnej snímke z 25. apríla 2019 palec hore, ktorý predstavuje logo znaku "Like" na sídle spoločnosti Facebook v kalifornskom Menlo Parku.
debata (1)

Podľa austrálskej vlády tento nový zákon zabezpečí, že spravodajské spoločnosti „budú za svoju prácu spravodlivo odmeňované, čo prispeje k podpore žurnalistiky, ktorá je vo verejnom záujme“.

Správa prichádza po tom, ako spoločnosti Facebook a Google, ktoré sú týmto zákonom najviac ovplyvnené, dosiahli tento týždeň dohodu s austrálskou vládou.

Tamojší minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher v tejto súvislosti v utorok oznámili, že Facebook obnoví austrálske spravodajské stránky, ktoré minulý týždeň zablokoval v reakcii na spomínaný návrh zákona. Zároveň vtedy dodali, že vláda prijme ďalšie dodatky k spornému zákonu, aby vyjasnila postavenie digitálnych platforiem a mediálnych firiem a vzťahy medzi nimi.

Americký technologický gigant vyvolal minulý týždeň pohoršenie aj preto, že omylom zablokoval nielen spravodajské médiá, ale i kontá niekoľkých miestnych zdravotníckych úradov, pohotovostných služieb a charitatívnych organizácií – a dokonca aj svoju vlastnú stránku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #spravodajstvo