VIDEO: Cestovanie diplomatov v 21. storočí? Aj na ručnej drezine

Skupina ruských diplomatov s rodinami musela využiť na ceste zo Severnej Kórey neobvyklý spôsob dopravy. Kvôli obmedzeniam spojeným s pandémiou COVIDU-19 urazila posledný kilometer cez ruské hranice na ručne tlačenej drezine, napísala BBC s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva zahraničia.

26.02.2021 08:17
kórea, rusko Foto:
Skupina ruských diplomatov s rodinami musela využiť na ceste zo Severnej Kórey neobvyklý spôsob dopravy - ručnú drezinu.
debata (39)

Severokórejská vláda zastavila takmer všetku osobnú dopravu v krajine v snahe zastaviť šírenie vírusu. Vláda síce naďalej tvrdí, že sa v KĽDR doteraz neobjavil žiadny pozitívny prípad na SARS-CoV-2, medzinárodní pozorovatelia o tom však dlhodobo pochybujú.

V Severnej Kórei platí už dlhšie ako rok zákaz ciest vlakov cez hranice, zrušená bola tiež väčšina medzinárodných letov. Ruskí diplomati, ktorí chceli krajinu opustiť, tak nemali príliš na výber. Najprv cestovali 32 hodín vlakom, potom dve hodiny autobusom, aby sa dostali z metropoly Pchjongjangu k ruskej hranici. Tú potom museli prekročiť pešo a ešte svoje veci a rodinu previezť na drezine.

Hlavným „motorom“ bol tretí tajomník ruskej ambasády Vladislav Sorokin, ktorý vozítko tlačil po koľajniciach cez rieku Tumen do Ruska. V osemčlennej skupine bola okrem iného aj jeho trojročná dcéra.

Z KĽDR odišiel za posledný rok rad zahraničných diplomatov a mnoho krajín svoje tamojšie zastupiteľské úrady dočasne uzavrelo. Väčšina z nich využila pozemnú dopravu a prekročila hranice do Číny. Vlani v marci však vypravili úrady jeden let do Vladivostoku, na ktorého palube boli diplomati z Nemecka, Ruska, Francúzska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Mongolska a Egypta.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Severná Kórea