Za útok na Kapitol zadržali v USA už 280 ľudí. Do budovy ich vniklo 800

Americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo v súvislosti s januárovým napadnutím sídla Kongresu obvinenia proti viac ako 300 ľuďom a bezpečnostné zložky zadržali najmenej 280 osôb podozrivých z účasti na nepokojoch.

27.02.2021 09:00
debata (8)

Oznámil to v sobotu úradujúci námestník ministra spravodlivosti John Carlin. Podľa agentúry Reuters je medzi obvinenými aj 18 ľudí hlásiacich sa ku krajne pravicovej skupine Proud Boys. Vyšetrovanie udalostí zo 6. januára je jednou z najväčších operácií v histórii amerického ministerstva spravodlivosti.

O „bezprecedentnom“ rozsahu hovoril aj námestník Carlin, podľa ktorého však vyšetrovanie postupuje rýchlo vpred. „Zodpovedné osoby musia byť postavené pred spravodlivosť a taktiež budú,“ uviedol.

V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
+7V čase, keď sa Kongres pripravoval na...

Pri washingtonskom Kapitole sa 6. januára zhromaždil rozvášnený dav priaznivcov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa, zatiaľ čo zákonodarcovia začínali rokovať o výsledkoch jesenných prezidentských volieb. Tie porazený šéf Bieleho domu opakovane a nepravdivo označoval za zmanipulované a jeho fanúšikovia dva mesiace po hlasovaní vtrhli do Kongresu a potvrdzovanie víťazstva demokrata Joea Bidena na niekoľko hodín prerušili.

Nová šéfka policajného zboru Kapitolu Yogananda Pittmanová pri štvrtkovom kongresovom vypočutí prezentovala odhad, že do budovy federálnej legislatívy sa vtedy dostalo približne 800 výtržníkov. To by znamenalo, že stovky účastníkov nepokojov americké úrady ešte stále nemajú v rukách.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Väčšina podozrivých zatiaľ čelila relatívne miernym obvineniam z nepovoleného vstupu či rušenia poriadku v Kongrese. Padlo ale už aj niekoľko obvinení z napadnutia verejného činiteľa alebo zločinného sprisahania. Obvinených bolo okrem iných 18 sympatizantov Proud Boys a deväť členov ďalšieho krajne pravicového hnutia Oath Keepers. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) podľa Reuters vyhodnocuje, či tieto a ďalšie skupiny pred napadnutím Kapitolu nekoordinovali svoje plány.

Nepokoje zo 6. januára si vyžiadali päť mŕtvych vrátane jedného policajta, ďalších viac ako 100 strážcov zákona utrpelo zranenia v potýčkach s výtržníkmi.

Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
+6Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #útok na kapitol