Šesť rokov od vraždy Nemcova: Po strojcoch nepátrali, tvrdí rodina

Stovky Rusov i diplomati západných krajín si v sobotu v Moskve pripomenuli šesť rokov od vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Nadácia, ktorú po ňom pomenovali, medzitým ocenila uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného za jeho občiansku statočnosť.

27.02.2021 16:15
nemcov Foto:
Pri provizórnom pamätníku na moste neďaleko Kremľa, kde Borisa Nemcova 27. februára 2015 zastrelili, kládli ľudia od rána kvety.
debata (45)

Pri provizórnom pamätníku na moste neďaleko Kremľa, kde Nemcova 27. februára 2015 smrteľne zasiahli štyri výstrely, kládol od rána kvety rad ľudí, ku ktorým sa pridali veľvyslanci USA, Británie a EÚ i ďalší zástupcovia západných krajín, približuje AFP.

Nadácia Borisa Nemcova, ktorú jeho dcéra Žanna zriadila v nemeckom Bonne, v sobotu oznámila, že tohtoročnú Cenu Borisa Nemcova za odvahu dostane Navaľnyj, a to za odvahu pri obhajobe demokratických hodnôt v Rusku.

Nadácia vo vyhlásení uviedla, že Navaľnyj je „symbolom odporu voči tyranii vo svete“. Vyzvala tiež na okamžité prepustenie popredného predstaviteľa ruskej opozície, ktorý vlani v auguste prežil otravu nervovoparalytickou látkou.

„Alexej Navaľnyj preukázal nielen nesmiernu osobnú odvahu, ale aj ohromne prispel k odhaľovaniu korupcie,“ dodala nadácia o politikovi, ktorého tento týždeň premiestnili do trestaneckej kolónie, aby si odpykal vyše dvojročný trest po procese, ktorý Navaľnyj odsúdil ako politicky motivovaný.

Rodina: Po strojcoch nepátrali

Americký veľvyslanec John J. Sullivan pri spomienke na vraždu Nemcova uviedol, že tento politik bojoval za „lepšiu budúcnosť pre svoju krajinu a svojich spoluobčanov“. „Zostáva inšpiráciou pre mnohých, ktorí sa usilujú o spravodlivosť, transparentnosť, slobodu,“ uvádza sa v tvíte ambasády USA v Moskve.

Vražda Nemcova stále vyvoláva otázky. Európska únia opakovane vyzvala Rusko, aby tento prípad ďalej objasňovalo. Súd v Moskve v roku 2017 odsúdil obžalovaného vraha a štyroch komplicov zo severokaukazskej oblasti na dlhé tresty odňatia slobody, s týmto procesom sa však neustále spájali pochybnosti, píše DPA.

Rodina zavraždeného tvrdí, že po skutočných strojcoch činu ani nepátrali. Nemcov bol považovaný za liberálneho reformátora a v druhej polovici 90. rokov bol podpredsedom vlády. Neskôr sa stal lídrom ruskej opozície a bol otvoreným kritikom prezidenta Vladimira Putina.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Boris Nemcov #vražda Borisa Nemcova