Navaľnyj si trest odpyká v kolónii 200 kilometrov od Moskvy

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného previezli do Vladimírskej oblasti, kde si v trestaneckej kolónii odpyká 2,5-ročný trest odňatia slobody.

28.02.2021 14:56
navaľnyj Foto:
Alexej Navaľnyj počas súdneho pojednávania v Moskve.
debata (92)

Predstaviteľ moskovskej pobočky verejnej monitorovacej komisie (ONK) pre agentúru Interfax potvrdil, že Navaľnyj už bol prevezený do Vladimírskej oblasti, ktorá leží približne 200 kilometrov východne od Moskvy. Tento kritik Kremľa podľa Interfaxu najskôr strávi istý čas v karanténe a neskôr bude presunutý do trestaneckej kolónie v meste Pokrov.

Navaľného spolupracovníci v poslednom období nemali informácie o mieste jeho pobytu, píše AFP. Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) tvrdila, že ho z vyšetrovacej väznice v Moskve presunuli do iného zariadenia. Podrobnosti však FSIN neposkytla.

Kritik Kremľa a bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) sa 17. januára vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovo-paralytickou látkou novičok. Okamžite po prílete do Moskvy ho zadržali a vzali do väzby.

Nasledujúci deň mu súd v zrýchlenom konaní vymeral 30-dňovú väzbu, pričom umiestnený bol do moskovskej vyšetrovacej väznice Matrosskaja tišina.

Pokuta 850-tisíc

Navaľného následne minulú sobotu (20. februára) odsúdili v dvoch procesoch – v prípade ohovárania veterána z druhej svetovej vojny i v rámci odvolacieho konania v kauze Yves Rocher.

V kauze ohovárania musí Navaľnyj zaplatiť pokutu 850 000 rubľov (približne 9 500 eur).

V prípade sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher mu zase iný moskovský súd potvrdil nepodmienečný trest väzenia. Tento súd zároveň Navaľnému skrátil dĺžku už vyneseného trestu o pol druha mesiaca, ktorý strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude vo väzení dva roky a šesť mesiacov.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj