Mjanmarsko má za sebou najkrvavejší deň demonštrácií: 18 obetí

Najmenej 18 osôb prišlo o život a viac ako 30 utrpelo zranenia v Mjanmarsku počas nedeľňajších zásahov ozbrojených zložiek voči demonštrantom. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR).

28.02.2021 17:32
mjanmarsko Foto:
Zranený muž v opatere lekárov počas demonštrácie v mjanmarskom meste Dawei.
debata (9)

UNHCHR má podľa svojich slov „dôveryhodné informácie“, že úmrtia spôsobila streľba ostrou muníciou do demonštrantov vo viacerých mestách krajiny. Polícia a armáda takisto použili aj slzotvorný plyn a zábleskové granáty.

zväčšiť Barikády proti policajným zložkám, ktoré... Foto: SITA/AP
Mjanmarsko Barikády proti policajným zložkám, ktoré postavili demonstranti v mjanmarskom meste Mandalay.

„Rázne odsudzujeme stupňujúce sa prejavy násilia voči demonštrantom v Mjanmarsku a žiadame armádu, aby okamžite prestala používať silu voči nenásilným protestujúcim,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa UNHCHR Ravina Šamdasáníová.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v súvislosti s násilím Mjanmarsku pohrozil sankciami.

„Bezpečnostné zložky streľbou do neozbrojených občanov potvrdzujú, že očividne nerešpektujú medzinárodné právo a musí voči nim byť vyvodená zodpovednosť,“ uviedol Borrell vo vyhlásení. EÚ podľa neho čoskoro podnikne kroky.

Znepokojenie v súvislosti so situáciou v Mjanmarsku vyjadrilo i kanadské veľvyslanectvo v Mjanmarsku a indonézske ministerstvo zahraničných vecí.

Nedeľa bola podľa DPA dosiaľ najkrvavejším dňom v Mjanmarsku od vojenského prevratu z 1. februára, ktorý vlnu protestov vyvolal. Ľudia v uliciach žiadajú návrat civilnej vlády.

Mjanmarská armáda prevrat obhajovala tvrdeniami o volebných podvodoch a prevzala moc. Následne uväznila predstaviteľov vlády vrátane líderky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina a na jeden rok v krajine vyhlásila výnimočný stav.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Mjanmarsko