Sarkozy je vinný z korupcie. Voči trojročnému trestu sa odvolá

Parížsky súd uznal francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho vinným z korupcie a zneužitia moci pri obchodovaní a uložil mu trojročný trest, z toho jeden rok nepodmienečne.

01.03.2021 14:20 , aktualizované: 18:35
sarkozy Foto:
Nicolas Sarkozy počas príchodu na parížsky súd, kde si vypočul verdikt v jeho korupčnom prípade.
debata (19)

Sarkozy už avizoval, že sa proti rozsudku odvolá. Oznámila to jeho obhajkyňa Jacqueline Laffontová, ktorá označila verdikt za „mimoriadne prísny“ a „úplne neopodstatnený“ s tým, že bývalý prezident je „pokojný, ale odhodlaný naďalej dokazovať svoju nevinu“.

Šesťdesiatšesťročný Sarkozy je podľa agentúry Reuters po Jacquesovi Chiracovi druhým francúzskym prezidentom usvedčeným z korupcie v novodobej histórii krajiny.

Sarkozy bude môcť v súlade s rozhodnutím súdu požiadať o výkon trestu v domácom väzení, počas ktorého bude musieť nosiť elektronický monitorovací náramok.

Prokuratúra pôvodne žiadala pre Srkozyho, jeho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga a prokurátora Gilberta Aziberta štvorročný trest, z toho dva nepodmienečne.

Sarkozy a Herzog sú vinní z toho, že v roku 2014 podplatili Aziberta so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane.

Bývalý prezident to oplatil podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o „pohodlnú“ pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v inkriminovanom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal.

Vinu odmietal

Obvinenia voči Sarkozymu boli založené na nahrávke telefonických konverzácií medzi ním a Herzogom.

Sarkozy všetky ovinenia odmietal. „Nikdy som sa nedopustil ani najmenšieho úplatkárstva,“ povedal ešte vlani v decembri.

Obvineným hrozil až desaťročný pobyt vo väzení a pokuta do jedného milióna eur. Sarkozy je stále obvinený aj z prijatia miliónov eur od bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007 a prekročenia finančného limitu počas neúspešnej kampane v roku 2012. Pred súd v súvislosti s týmto obvinením predstúpi spolu s 13 ďalšími obžalovanými koncom marca.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Francúzsko #Nicolas Sarkozy