Maďarský očkovací preukaz zamlčiava pôvod vakcíny

Do Poľska či Izraela im to cesty neuľahčí, ako to bude v ďalších krajinách, to sa ešte len uvidí. Maďari, ktorí boli zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny proti koronavírusu, o tom od pondelka dostávajú oficiálne potvrdenie. V dokumente však nie je zaznačené, akým typom vakcíny sú zaočkovaní, čo v budúcnosti môže pripraviť o výhody pri prekračovaní hraníc nielen tých, čo dostali Európskou úniou zatiaľ necertifikované východné vakcíny, ale aj všetkých ostatných.

02.03.2021 22:31
Sputnik, koronavírus Foto: ,
Ruská vakcína Sputnik V. FOTO: SITA/AP
debata (149)

Vláda vo Varšave ešte minulý týždeň rozhodla, že pri vstupe do Poľska čaká cestujúcich karanténa, ak nemajú maximálne 48 hodín starý negatívny test na COVID-19 alebo potvrdenie o zaočkovaní dvoma dávkami Európskou úniou uznávanej vakcíny. „Tých, ktorí neboli zaočkovaní úniou uznanou vakcínou, poľské úrady klasifikujú ako nezaočkovaných, čo platí aj o osobách, čo v Maďarsku dostali ruskú a čínsku vakcínu,“ upozornil včera denník Népszava.

Finta so zamlčaným typom očkovacej látky, o ktorej koncom minulého týždňa rozhodla vláda Viktora Orbána, mala zjavne za cieľ predísť podobným komplikáciám s východnými vakcínami. Tie na uľahčenie vstupu do krajiny neuznáva napríklad ani Izrael, ktorý trvá na tom, že cestujúci, ktorý sa chce vyhnúť karanténe, sa musí preukázať zaočkovaním vakcínou certifikovanou regulačnými úradmi EÚ alebo USA.

A ako na maďarské rozhodnutie zareaguje Európska únia, ktorá sa chystá v marci predstaviť legislatívny návrh pre digitálny zelený pas? Účelom pripraveného certifikátu je podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej poskytnúť dôkaz, že daná osoba bola očkovaná, a ak ešte nebola, tak aké mala výsledky testov a či prípadne už prekonala ochorenie COVID-19.

„Vlády členských krajín EÚ už 21. januára prijali odporúčanie Európskej komisie, podľa ktorých v očkovacích potvrdeniach je povinné uviesť typ a značku vakcíny,“ pripomenul pre maďarský portál HVG hovorca Európskej komisie pre zdravotníctvo Stefan de Keersmaecker. „Hlavy štátov a predsedovia vlád sa na videokonferenciách v januári i minulý týždeň dohodli, že budú ďalej pracovať na očkovacom potvrdení založenom na spoločnom európskom riešení,“ dodal.

Na to, či môžu byť maďarskí občania diskriminovaní na základe toho, že ich vláda neposkytne údaje o druhu ich zaočkovania, však Keersmaecker nedokázal odpovedať. „V tejto počiatočnej fáze vývoja registračného systému EÚ ešte presné podrobnosti nie sú známe,“ poznamenal. Zatajenie typu vakcíny na očkovacom preukaze bolo témou búrlivej diskusie v maďarskom parlamente. Opozícia sa dožadovala odpovede, čo plánuje vláda spraviť, ak po Poľsku aj iné krajiny prijmú cestovné pravidlá, ktoré budú ignorovať maďarské očkovacie preukazy. Podpredseda vlády Mihály Varga však túto otázku označil za predčasnú. Podľa neho niektoré krajiny môžu individuálne zaviesť obmedzenia, ale najdôležitejšie je, že všetky v Maďarsku používané vakcíny sú vhodné na záchranu ľudských životov.

„Predbežne, kým je rozsah nákazy taký veľký, otázkou nie je to, aké rozhodnutie prijme poľská vláda, ale to, ako ochránime maďarských občanov,“ citoval vicepremiéra Vargu portál Index.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #očkovanie #koronavírus #Sputnik V