Orbán buchol dverami. Aby ho nevyhodili

Najväčšia stranícka rodina Európskej únie je o niečo menšia. A národno-konzervatívna strana maďarského premiéra Viktora Orbána sa na európskej scéne stala politickou bezdomovkyňou.

03.03.2021 17:16
Hungary EU Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) oznámil Manfredovi Weberovi, šéfovi poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany, že zástupcovia Fideszu odchádzajú z najväčšej frakcie Európskeho parlamentu. FOTO: SITA/AP
debata (21)

Orbán v stredu oznámil Manfredovi Weberovi, šéfovi poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP), že Fidesz opúšťa najpočetnejšiu frakciu Európskeho parlamentu. Reagoval tak na to, že klub schválil nové pravidlá uľahčujúce vylúčenie maďarských europoslancov, po ktorom dlhodobo volala veľká časť európskych ľudovcov.

Odchod všetkých 12 poslancov Fideszu je vyústením niekoľkoročného vnútorného sporu EPP o to, či má mať v jej radoch miesto strana, ktorá sa podľa kritikov vzdialila od európskych hodnôt. Ľudoveckí europoslanci včera odhlasovali zmenu svojho rokovacieho poriadku, ktorý dal klubu možnosť vylúčiť zástupcov Fideszu.

Táto zmena prešla veľkou väčšinou 148 hlasov zo 180. Za hlasoval aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP), ktorý následný odchod Fideszu z europarlamentnej frakcie podľa vlastných slov prijal „s veľkou úľavou“. „Pracujem vo výboroch, ktoré presadzujú právny štát a slobodu médií. Na dodržiavaní demokratických hodnôt mi úprimne záleží a Európska ľudová strana stojí práve na takýchto hodnotách. Preto bolo veľmi náročné mať v partii Fidesz, ktorý demokratické hodnoty ako ľudské práva, právny štát, slobodu médií alebo univerzitnú slobodu v Maďarsku okliešťoval,“ poznamenal Bilčík.

Orbán krátko po hlasovaní zareagoval oznámením, že jeho poslanci v klube strany končia. „Dodatky k pravidlám klubu EPP sú zjavne nepriateľským krokom voči Fideszu a jeho voličom,“ napísal maďarský premiér Weberovi. „Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Preto sa vedenie Fideszu rozhodlo, že okamžite odchádzame z frakcie EPP,“ dodal.

Fidesz mal v EPP už od predminulého roka na neurčito pozastavené členstvo pre kroky, ktoré vyvolali obavy o demokraciu a o rešpektovanie zásad právneho štátu v Maďarsku.

Aj bez Orbánových poslancov zostane EPP so 175 členmi najsilnejším klubom v 705-člennom parlamente a spolu s ďalšími proeurópskymi skupinami je schopná dať dohromady väčšinu hlasov. Europoslanci Fideszu budú mať status nezaradených, čo znamená, že stratia možnosť vplývať na politiku najsilnejšej frakcie a presadzovať v nej záujmy svojej krajiny.

Zástupcovia najväčších frakcií Európskeho parlamentu Orbánov odchod privítali. „Fidesz mali vyhodiť už dávno. Skupina EPP sa namiesto toho nečinne prizerala, ako Orbánova nedemokratická vláda znovu a znovu útočila na práva Európanov,“ vyhlásila šéfka druhej najsilnejšej skupiny socialistov Iratxe Garcíová. Predseda klubu liberálov Dacian Cioloş vyhlásil, že pre „toxický populizmus Fideszu nie je v hlavnom prúde európskej politiky miesto“.

Za bolestivú porážku Orbánovho Fideszu na európskej scéne jeho včerajší rozchod s EPP označila maďarská opozícia. „Môžu sa vyhovárať ako škôlkari, že ich nevylúčili, ale sami vystúpili, podstata je rovnaká. Sú porazení,“ reagoval na sociálnej sieti expremiér Ferenc Gyurcsány. Podľa lídra Demokratickej koalície Orbán nie je žiadny silný muž Európy, ale lúzer. „Zaslúžia si to, čo sa s nimi deje. A my v tom budeme pokračovať. O rok aj doma prehrajú,“ predpovedal Gyurcsány porážku Fideszu a víťazstvo zjednotenej opozície v budúcoročných parlamentných voľbách.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Európsky parlament #EPP #Manfred Weber