Macron zjednoduší odtajnenie archívnych dokumentov z čias alžírskej vojny za nezávislosť

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rozhodol, že zjednoduší proces odtajnenia archívnych dokumentov do roku 1970, medzi ktorými sú aj archívy z čias vojny za nezávislosť Alžírska v rokoch 1954-62. V utorok o tom v Paríži informoval Elyzejský palác. Podľa denníka Le Monde toto nariadenie platí od stredy. Vedci ho vítajú.

09.03.2021 20:03
Alžírsko Foto:
Francúzski vojaci obsadzujú mesto Alžír na archívnej snímke z mája 1956
debata (2)

Macron toto rozhodnutie prijal na základe správy historika Benjamina Storu, ktorého Elyzejský palác vlani poveril revíziou vzťahov medzi Francúzsko a Alžírskom a návrhom riešenia sporov ťahajúcich sa od koloniálnych čias.

Macronovo rozhodnutie bude v praxi znamenať, že archívne dokumenty už príslušné úrady nebudú odtajňovať po jednotlivých stranách – ako doteraz -, ale po celých spisových zložkách. Tento prístup odtajňovania celých zložiek doteraz platil len pre dokumenty do roku 1954.

Teraz budú teda prístupnejšie i dokumenty o „novodobejších“ dejinách, najmä o francúzskom pôsobení počas vojny v Alžírsku (1954–62), odkiaľ poslední vojaci odišli práve koncom roku 1970, uviedol v utorok denník Le Figaro.

Oznámenie z Elyzejského paláca prišlo týždeň po tom, čo Macron „v mene Francúzska“ priznal, že právnik a vodca alžírskych nacionalistov Ali Boumendjel v roku 1957 nespáchal samovraždu, ale bol „mučený a potom zavraždený“ francúzskou armádou.

132 rokov koloniálnej nadvlády

Macron Storu vlani v júli poveril „vypracovaním súpisu pokroku dosiahnutého vo Francúzsku v súvislosti s kolonizáciou a alžírskou vojnou“. V januári Elyzejský palác oznámil, že namiesto „pokánia či ospravedlnenia“ za okupáciu Alžírska či osem rokov trvajúcu vojnu, ktorá ukončila 132 rokov francúzskej vlády, Macron prikročí k niekoľkým „symbolickým gestám“ zameraným na podporu zmierenia.

Francúzsko obsadilo územie Alžírska v roku 1830 a považovalo túto oblasť za svoju integrálnu súčasť, nie za kolóniu. V Alžírsku sa usadili milióny Francúzov a veľa Alžírčanov sa presídlilo do Francúzska.

Aj vzhľadom na to Francúzsko v rokoch 1954–62 bojovalo proti alžírskemu nacionalistickému hnutiu, aj keď v rovnakom čase nebolo proti vyhláseniu nezávislosti vo svojich kolóniách v západnej a strednej Afrike.

Kolonializmus v Alžírsku: zločin proti ľudskosti

Francúzski historici odhadujú, že vo vojne za nezávislosť Alžírska zomrelo asi 400-tisíc Alžírčanov, vláda tohto severoafrického štátu hovorí dokonca o milióne obetí. Oficiálne pritom Francúzsko až do roku 1999 konflikt v Alžírsku vôbec neoznačovalo za vojnu: vo vládnych dokumentoch sa písalo o „operácii“ na vymáhanie práva a poriadku.

Macron, ktorý je prvým prezidentom narodeným po skončení koloniálnej éry Francúzska, už vo februári 2017 počas kampane pred prezidentskými voľbami označil kolonializmus v Alžírsku za zločin proti ľudskosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #Emmanuel Macron