Premiérka regiónu Madrid Díazová Ayusová odstúpila a vypísala predčasné voľby

Premiérka španielskeho autonómneho spoločenstva Madrid Isabel Díazová Ayusová odstúpila z funkcie a vypísala v tomto regióne predčasné voľby. Informovali o tom v stredu agentúry AP a AFP s odvolaním sa na vicepremiéra madridskej regionálnej vlády.

10.03.2021 16:12
Isabel Díazová Ayusová Foto: ,
Na archívnej snímke z 12. októbra 2020 v Madride španielsky premiér Pedro Sánchez a premiérka španielskeho autonómneho spoločenstva Madrid Isabel Díazová Ayusová.
debata

Vicepremiér Ignacio Aguado z liberálnej strany Občania (Ciudadanos) obvinil Ayusovú, predstaviteľku konzervatívnej Ľudovej strany, že sa rozhodla rozbiť regionálnu koalíciu zloženú z týchto dvoch politických subjektov.

Podľa Iguada je odstúpenie regionálnej premiérky nezodpovedným rozhodnutím, ktoré prichádza v čase, keď s madridské nemocnice plné pacientov s koronavírusom.

Súčasná madridská vláda sa ujala moci v máji 2019. Ayusová vystupuje proti tvrdým reštriktívnym opatreniam, ktoré v rámci boja proti koronavírusu zavádza ústredná španielska vláda.

Pozorovatelia Ayusovej krok označili za prekvapivý. Predčasné voľby v Madride sa budú konať 4. mája.

Ayusová ohlásila svoju demisiu len niekoľko hodín po tom, ako sa strana občania odísť z regionálnej koalície s PP v autonómnom spoločenstve Murcia na juhovýchode Španielska. Tieto dve strany okrem Madridu a Murcie spoločne vládnu aj v ďalších dvoch z celkového počtu 17 španielskych autonómnych spoločenstiev.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid