Maďari očkujú rýchlo. Za každú cenu

Žiadna krajina Európskej únie, s výnimkou malej Malty, nezaočkovala prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu väčší podiel svojich obyvateľov ako Maďarsko. Vyše dvanásť percent Maďarov má už prvú injekciu za sebou, obidvoch sa dočkali viac ako štyri percentá. Budapešť si náskok zabezpečila tým, že popri západných vakcínach stavila aj na východné, ktoré neschválila Európska lieková agentúra EMA. Maďari už vedia, čo ich to bude stáť. Vláda vo štvrtok zverejnila kontrakty na dovoz očkovacích látok z Číny a z Ruska.

12.03.2021 17:29
orbán, očkovanie Foto:
Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zaočkovali proti novému koronavírusu vakcínou čínskej spoločnosti Sinopharm.
debata (68)

Stalo sa to v deň, keď v Budapešti pristálo lietadlo s nákladom 450-tisíc vakcín z Číny. Zásielku od firmy Sinopharm na letisku osobne privítal premiér Viktor Orbán. Vo videu na svojom facebookovom účte pritom vyzval občanov, aby sa čínskej vakcíny nebáli. Mimochodom, Orbán im išiel príkladom, keď si pred kamerami dal pichnúť Sinopharm. Rovnakú vakcínu si zvolil aj prezident republiky a šéf parlamentu, kým viacerí ministri sa zase dali zaočkovať ruským Sputnikom.

Číňania majú do Maďarska dodať celkovo až päť miliónov dávok. Už vo februári prišlo prvých 550-tisíc, čiže teraz sa počet dodaných dóz zaokrúhlil na milión. Nie je to lacná záležitosť. Pohľad na zmluvné dokumenty, ktorých zverejnenie si vynútila opozícia, ukázal, že Čína si dala dobre zaplatiť. Za jednu dávku Sinopharm si sprostredkovateľská firma účtuje 30 eur. Ruský Sputnik Maďarsko kúpilo po 17 eur za dve dávky. Pravda, Moskva, na rozdiel od Pekingu nedodržiava termíny dodávok. Hoci podľa kontraktu malo byť v Maďarsku už tri týždne 600-tisíc dóz Sputnika, doteraz dorazilo o 174-tisíc menej.

Na porovnanie, podľa medializovaných informácií Európska únia pre svoje členské krajiny nakupuje dávku vakcíny Moderna po 15 eur, BioNTech-Pfizer po 12 eur a AstraZeneca dokonca po 1,78 eura.

Zo zverejnených zmlúv vyplýva, že kým ruský Sputnik maďarský štát kupuje bez sprostredkovateľa, obchod s čínskou vakcínou má aj medzičlánok. Podľa investigatívneho portálu Átlátszó Budapešť kúpila dodávky Sinopharm cez maďarského sprostredkovateľa, ktorým je Danubia Pharma, netransparentná firma, ktorú kedysi vlastnila offshorová spoločnosť na Vanuatu. Danubia Pharma, ako tvrdí Átlátszó, v roku 2012 vyhrala tender EÚ v hodnote 1,8 milióna eur, a to aj napriek svojmu všeobecne známemu prepojeniu na daňový raj.

Maďarská vláda úvahy o tom, že čínsku vakcínu prepláca, odmieta. „Pri vakcínach je cena druhoradá, lebo vírus vlani spôsobil hospodárstvu denne škody za 12 miliárd forintov (takmer 33 miliónov eur),“ citovalo Rádio Slobodná Európa šéfa úradu vlády Gergelya Gulyása. „Vzhľadom, na to, nech je vakcína v medziach zdravého rozumu akokoľvek drahá, pre maďarské hospodárstvo sa stále oplatí,“ dodal.

Pandemická situácia v Maďarsku sa naďalej zhoršuje. Denný počet infikovaných v piatok prekročil 9-tisíc, mŕtvych pribudlo 130, čím sa ich celkový počet priblížil k 17-tisícom. Nemocnice sú preťažené, v niektorých už musia selektovať pacientov s väčšou nádejou na prežitie. Počet hospitalizovaných s covidom sa blíži k 9 tisícom, pričom tisícka z nich potrebuje pľúcne ventilátory.

Vládni politici zdôrazňujú, že východiskom je masívne očkovanie. Vakcíny nechýbajú. Už pred príchodom najnovšej dodávky z Číny ležalo v chladničkách až 44 percent nepoužitých zásob. Problémy sú s organizáciou vakcinácie, pre ktoré vláda ustúpila od pôvodných plánov do Veľkej noci zaočkovať dva a pol milióna ľudí. Do piatka dostalo prvú dávku 1,3 milióna a obe 350-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Čína #Viktor Orbán #vakcína #Sputnik V