Floydova rodina dostane od mesta Minneapolis odškodné 27 miliónov dolárov

Vedenie mesta Minneapolis v piatok uviedlo, že zaplatí 27 miliónov dolárov za urovnanie civilnej žaloby, ktorú podala rodina černocha George Floyda kvôli jeho vlaňajšiemu májovému úmrtiu po policajnom zásahu v tomto meste v štáte Minnesota.

12.03.2021 22:15
Minneapolis / George Floyd / Foto: ,
Vľavo Cortez Rice, priateľ zabitého Georgea Floyda počas protestu v Minneapoliste v noci na 8. marca 2021
debata (43)

Právny zástupca Floydovej rodiny Ben Crump uviedol, že ide o najvyššiu sumu v predsúdnom urovnaní v občianskoprávnom konaní v histórii, napísala agentúra AP.

„Chcela by som v mene celej mestskej rady vyjadriť hlbokú sústrasť rodine Georgea Floyda, jeho priateľom a všetkým, ktorí smútia nad jeho smrťou,“ povedala predsedníčka mestskej rady Lisa Benderová.

Právnik Floydovej rodiny Crump povedal, že výška sumy „jasne signalizuje, že na černošských životoch záleží a že policajná brutalita proti nebielym musí skončiť“.

Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise vo veku 46 rokov po tom, ako mu už bývalý policajt Derek Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti, že nemôže dýchať.

Tento čin, ktorý okoloidúci nakrútili na video, vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Žalobu podala Floydova rodina v júli minulého roku proti mestu, Chauvinovi a trom ďalším policajtom zbavených služby a obvinených zo zavinenia Floydovho úmrtia.

Žaloba vinila policajtov z prekročenia Floydových práv a mesto z toho, že umožnilo, aby v policajných jednotkách vznikla kultúra používania neprimeranej sily, rasizmu a beztrestnosti. Tento týždeň začal proces s Chauvinov, ktorý čelí obvineniu zo zabitia a z vraždy. Zatiaľ nie je jasné, ako urovnanie ovplyvní proces alebo prebiehajúci výber poroty, poznamenala agentúra AP.

Derekovi Chauvinovi hrozí za vraždu druhého stupňa 40-ročné väzenie a za zabitie ďalších desať rokov. Za vraždu tretieho stupňa je trestná sadzba až 25 rokov.

Smrť Georgea Floyda, po ktorej Spojené štáty zachvátila najsilnejšia vlna protestov proti rasizmu za posledné desaťročie, je mnohými vnímaná ako symbol policajnej brutality a pretrvávajúceho „systémového rasizmu“ v krajine s bohatou minulosťou rasovej nespravodlivosti.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #George Floyd