Spojené štáty poskytnú dočasný azyl obyvateľom Mjanmarska

Spojené štáty poskytnú "dočasný chránený štatút" obyvateľom Mjamnarska, ktorí sa nachádzajú na americkom území. Rozhodnutie súvisí s februárovým vojenským prevratom a následnými násilnými zásahmi voči civilistom v tejto krajine juhovýchodnej Ázie, informovala agentúra AFP.

13.03.2021 08:45
Mjanmarsko prevrat Foto:
Protivládni demonštranti pochodujú počas protestu proti vojenskej okupácii, v mjanmarskom meste Mandalay 12. marca 2021.
debata (3)

„V dôsledku vojenského prevratu a brutálneho násilia (mjanmarských) bezpečnostných síl voči civilistom je ľud Barmy vystavený zložitej a zhoršujúcej sa humanitárnej kríze,“ uviedol v piatok minister vnútornej bezpečnosti USA Alejandro Mayorkas, pričom použil starší názov Mjanmarska.

Zároveň oznámil, že občania Mjanmarska a osoby s dlhodobým pobytom v tejto krajine, ktoré sa momentálne nachádzajú v USA, dostanú dočasný chránený štatút (Temporary Protected Status, TPS). Ten im umožní zostať na území Spojených štátov najbližších 18 mesiacov.

Podľa ministerstva vnútornej bezpečnosti USA vojenský prevrat v Mjanmarsku z 1. februára vyvolal ekonomickú krízu a nedostatok humanitárnych a zdravotníckych potrieb. Mjamnarčania protestujúci proti uchopeniu moci armádou sú vystavení svojvoľnému zatýkaniu, zastrašovaniu a násilným represiám, v dôsledku ktorých sú ohrozené aj ich životy.

Americká vláda chránený štatút udeľuje občanom krajín postihnutých politickými otrasmi a prírodnými katastrofami. Ochrana sa v rámci TPS poskytuje na obmedzené časové obdobie, napríklad na 12 mesiacov, ale túto dobu je možné predĺžiť, ak sa situácia v konkrétnej krajine nelepší. Chránený štatút bude môcť v USA využiť približne 1600 Mjanmarčanov.

Prezident Joe Biden tento týždeň ponúkol dočasný chránený štatút desaťtisícom Venezuelčanov, ktorí odišli zo svojej vlasti postihnutej hlbokou politickou a ekonomickou krízou, píše AFP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mjanmarsko