Walęsa sa po 4,5-hodinovej operácii srdca cíti dobre

Bývalý poľský prezident a odborársky aktivista Lech Walęsa v pondelok uviedol, že jeho operácia srdca prebehla v poriadku a cíti sa dobre.

15.03.2021 22:22
walesa Foto: ,
Lech Walesa na zábere zo septembra 1980 počas protestu v poľskom meste Gdaňsk.
debata (4)

Walęsa v nedeľu na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom oznámil, že ho čaká zákrok na srdci, a obrátil sa na svojich priaznivcov s výzvou, aby sa zaňho modlili.

„Ďakujem vám, všetko dobre dopadlo. Cítim sa dobre,“ napísal 77-ročný nositeľ Nobelovej ceny mieru na svojej facebookovej stránke. Jeho tajomník Marek Kaczmar pre agentúru AFP spresnil, že operácia trvala štyri a pol hodiny.

Pred operáciou Kaczmar informoval, že Walesa je v nemocnici v súvislosti s plánovanou výmenou batérie v kardiostimu­látore, ale vyskytli sa komplikácie. „Niektorá časť drôtu, ktorá je v srdci, je pravdepodobne zlomená,“ uviedol.

Walęsa, ktorý pracoval ako elektrikár v prístavnom meste Gdansk, šokoval komunistický blok i celý svet, keď v roku 1980 viedol štrajk 17 000 zamestnancov lodenice.

Komunistický režim bol vtedy donútený uznať Solidaritu ako prvú a jedinú nezávislú odborovú organizáciu v sovietskom bloku po tom, čo si v Poľsku získala milióny stúpencov.

Walęsa za vedenie Solidarity v roku 1983 získal Nobelovu cenu mieru. Neskôr, v roku 1990, sa stal prvým povojnovým demokraticky zvoleným prezidentom Poľska.

Už ako hlava štátu čelil narastajúcej nespokojnosti Poliakov s vývojom v postkomunistickom období. Jeho mandát tiež poznamenali kontroverzie – niektorí mu vyčítali, že rezignoval na snahu o dekomunizáciu krajiny, iní ho vinili z autoritárskych sklonov. Vo voľbách na jeseň 1995 už víťazstvo neobhájil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #operácia srdca #Lech Wałęsa