Kimova sestra funguje ako posol. Nesmraďte, odkázala do USA

Grandiózne frázy prepletené vyhrážkami. Tak vyzerá prvá väčšia reakcia severokórejského režimu na nástup amerického demokratického prezidenta Joea Bidena do úradu. Odkaz z Pchjongjangu zároveň mieri do juhokórejského Soulu, kde práve očakávajú ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena a šéfa Pentagonu Lloyda Austina. Okrem toho Amerika a Južná Kórea začali tradičné vojenské cvičenie, ktoré má však pre pandémiu choroby COVID-19 do značnej miery iba virtuálny charakter.

16.03.2021 17:01
Kim Jo-čong Foto:
Kim Jo-čong na snímke z roku 2018 s bratom Kim Čong-unom.
debata (21)

Rada pre USA?

Verejným poslom z KĽDR je pre Spojené štáty a Južnú Kórea opäť Kim Jo-čong, sestra diktátora Kim Čong-una.

"Dala by som radu novej vláde USA, ktorá sa cez oceán snaží šíriť zápach pušného prachu nad našou krajinou. Keď chcete pokojne spávať, bolo by lepšie, aby ste sa v prvom rade vyhli vytváraniu smradu,“ citovala BBC z vyjadrenia Kim Jo-čong pre severokórejský stranícky denník Rodong Sinmun.

Nie je to po prvý raz, čo je Kimova sestra zdrojom vyhrážok. Postavenie Kim Jo-čong je v rámci režimu trochu nejasné. Je však očividné, že jej brat ju používa na šírenie propagandistických odkazov. Moc Kim Jo-čong podľa všetkého presahuje jej oficiálne postavenie. Je zástupkyňou riaditeľa oddelenia jednotného frontu. Tento útvar má na starosti vzťahy s Južnou Kóreou a spadá pod Ústredný výbor Kórejskej strany práce.

"V posledných mesiacoch sa jasne ukázalo, že Kim Jo-čong má na starosti posúvanie odkazov z Pchjongjangu do Soulu,“ pripomenul pre Pravdu Ramono Pacheco Pardo, expert na dianie na Kórejskom polostrove z King's College v Londýne.

Zatiaľ od režimu Kim Čong-una znejú len slová. Nebolo by prekvapením, keby Pchjongjang privítal Bidena v úrade raketovými či dokonca jadrovými testmi, no KĽDR k tomu doteraz nepristúpila. Po štyroch rokoch, keď boli za republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa vzťahy Ameriky a Severnej Kórey ako na hojdačke, sa teraz očakáva nový začiatok. Podľa diplomatických zdrojov z Washingtonu, ktoré citovala agentúra Reuters, však Pchjongjang dosiaľ nereagoval na americké snahy nadviazať kontakty.

Severná Kórea v tejto chvíli podľa odhadov vlastní možno až 40 atómových zbraní. Veľa expertov tvrdí, že za takejto situácie bude prakticky nemožné presvedčiť režim v Pchjongjangu, aby sa vzdal jadrového programu.

Pchjongjang vyčkáva

Pacheco Pardo sa domnieva, že KĽDR jednoducho vyčkáva, s čím USA prídu. "Predpokladám, že sa nič nestane, kým Bidenova vláda nepredstaví audit politiky týkajúci sa Severnej Kórey, k čomu by malo dôjsť v apríli. Dovtedy pre Pchjongjang nemá význam začať rozhovory s Washingtonom, ale nemyslím si ani, že by spustil nejaké testy zbraní. Okrem toho KĽDR sa teraz sústreďuje na riešenie pandemickej situácie,“ pripomenul expert.

Aj bez choroby COVID-19 by Severná Kórea bola do značnej miery odstrihnutá od sveta. Koronavírus však ešte zvýraznil jej izoláciu. Okrem toho, že za svoj jadrový a raketový program čelí sankciám, KĽDR sa podľa dostupných údajov až o 90 percent prepadol obchod s Čínou, ktorá je pre ňu hlavným ekonomickým partnerom.

"Prezident Biden už povedal, že bude pokračovať v uplatňovaní sankcií, čo bezpochyby nahnevalo Pchjongjang. Snaha USA o nadviazanie kontaktov však svedčí, že budúci dialóg oboch strán nemôžeme vylúčiť. KĽDR zatiaľ nereagovala, no vyzerá to tak, že ešte pre ňu nenastal správny čas, aby sa spojila s novou americkou vládou. Radšej Washington varuje pred následkami toho, čomu Severná Kórea hovorí nepriateľská politika. Biden je v úrade krátko, KĽDR za jeho vlády nerobila žiadne raketové testy. Pchjongjang vyčkáva, ale neprekvapilo by ma, keby sme sa od neho v blízkej budúcnosti dočkali aj nejakého dramatického gesta,“ povedal pre Pravdu Edward Howell, expert na KĽDR a medzinárodné vzťahy z Oxfordskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Kim Jo-Čong